Tudta-e?
Az első technológiai cég, amely a kaliforniai Szilikon-völgyben telepedett le, a Hewlett-Packard volt, 1938-ban. A Stanford Egyetem két mérnöke, Bill Hewlett és Dave Packard egy garázsban indították cégüket, 1538 dollár tőkével. Az első termékük egy hanggenerátor volt, amit a Walt Disney Studios vett meg, a "Fantasia" című film effektusaihoz.

88. szám - 2011. szeptember 01.

Autóvilág

Kormányfői luxus

A luxusautókra is nagy az igény a földgolyó egyes tájain. Nehezen elhihető, de egy Rolls Royce, Bentley, Bugatti, vagy Maybach modellre akár éveket is várnak a dúsgazdag megrendelők.
dr MUHI B. Béla

Egyre több autógyár a költségtakarékos, minimális fogyasztású, viszonylag olcsó gépkocsik előállítására fókuszál, melyeket főként az átlagpolgár pénztárcájához, illetve igényeihez alakít. Az indiai Tata Motors (egyébként a világ egyik legnagyobb autógyára) egyik legkelendőbb modellje a Nano, hatalmas az igény az olcsó járműre a fejlődő országban. A kínai autóipar is főként kedvező árú „népautókkal” látja el a majd két milliárd lelket számláló piacot. Felhozható a magyarországi példa, az ott összeszerelt Suzuki Swift is, mely kedvező árfekvésével, minimális szervízköltségével olyannyira a vásárlók szívéhez nőtt, hogy a gyártó reklámszlogenje a „Mi autónk” lett.

Ellentétben a tömeggyártású népautókkal, a másik oldalon a fényűzés, a korszerű technológia, az egyediség dominál. A luxusautókra is nagy az igény a földgolyó egyes tájain. Nehezen elhihető, de egy Rolls Royce, Bentley, Bugatti, vagy Maybach modellre akár éveket is várnak a dúsgazdag megrendelők. Sokan nem elégszenek meg a sorozatgyártású Audi vagy BMW luxusmodelljeivel (habár ezek árai is az egekbe tudnak szökni). Egy Audi A8-as, vagy 750-es BMW már nem hozza a kellő feltűnést egy arab olajseiknek Dubai villája előtt.
 
Az (egykori) államfők is kedvelték a méregdrága, egyedi kivitelezésű járműveket. Tito büszkén feszített a kedvenc Mercedes Pulmann 600-asában, melyből állva tudott integetni az összegyűlt tömegnek a különböző állami ünnepségeken. A félig nyitott, páncélozott Mercedes, melyből összesen csak hét darab készült, manapság is megtekinthető a belgrádi katonai múzeumban. Tito egyszer a román államfőt, Caucescut is elvitte néhány körre a Pulmannal, akkor állítólag maga Tito ült a kormánynál. A román diktátornak annyira megtetszett az öt tonnás acélszörnyeteg, hogy egyet tüstént rendelt a Mercedestől. A hét legyártott példányból, tehát egy Tito, egy Caucescu tulajdonában volt. A román vezér egyébként nem sajnálta a pénzt a luxusjárművekre. Egy tucat méregdrága Rolls Royce, Mercedes, Lincoln vesztegelt a kormány gépparkjában, amíg a nép a Dáciákkal rótta a poros (aszfaltozatlan) utakat, már akinek ilyenre is futotta. A rendszerváltás után a luxusautók nagy részét elárverezték.Visszatérve Titohoz és a Mercedeshez, Moamer el Kadhafi líbiai (volt) kormányfő, Tito kebelbarátja is autózott a Pulmannal. A „vezér” is szereti (vagy inkább múlt időben: szerette) a fényűzést, a pompát, a méregdrága autókat. A sátra, palotája előtt sorakoztak is a Rolls Royce-ok, Bentley-k, Ferrari-k. Állítólag a sportkocsiknak hódolt igazán, egyedi festést és design-t rendelt mindegyik modellhez (lásd a képen a terepszínű Ferrarit). Hogy valójában mi minden képezi (vagy képezte) Kadhafi vagyonát, arra csak most derül fény, miután a felkelők sorra foglalják el palotáit, erődítményeit.A tunéziai zavargásokban is terítékre került a királyi család vagyona. A forradalmárok rommá zúzták az elnöki rezindenciát és több palotát is. Ekkor járták be a világot azok a képek, videofelvételek, ahol a tüntetők darabokra szedik a Lamborgini-ket és Ferrarikat, melyeket a korrupt elnök vásárolt össze. Némelyiket épségben szállítottak el a felkelők, ezt a lenti kép jól illusztrálja.Meg kell említeni Barack Obama, amerikai elnök nyolctonnás páncélautóját is, amely ellenáll a rakéta-, bomba- vagy a vegyi támadásoknak. Az egyszerűen csak Car Force One-nak nevezett Cadillac alvázát kevlár réteggel vonták be, az aknák kivédésére. Vegyi támadással sem érdemes próbálkozni a terroristáknak, a Cadillacnak saját légtisztító rendszere van.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor