Tudta-e?
…hogy a Magyar Zenetudományi Intézet regisztrálta a 200 000-ik magyar népdalt, amelyből 100 000 már megjelent nyomtatásban is. A 80 milliós lakosságú Németországban összesen 6000 (!) népdalt tudtak összegyűjteni.

64. szám - 2008. november 10.

AUTÓVILÁG

Újra itt a vihar!

A 70-es évek elején, nagyjából a VW Golf születési időpontja környékén készült el a wolfsburgi gyárban a Scirocco első változata. A VW népautói, a bogárhátú és a Golf után igencsak szükségeltetett egy mindenki számára elérhető, sportos beállítottságú jármű.
dr MUHI B. Béla

A VW népautói, a bogárhátú és a Golf után igencsak szükségeltetett egy mindenki számára elérhető, sportos beállítottságú jármű.
A Volkswagen cég első sportautója az 1974-től gyártott Scirocco, amely tulajdonképpen egy picinyke űrt hivatott betölteni az akkori sportautós kínálatban Európában. Ilyen stílusú autó nem nagyon rohangált az utakon. Aki sportos érzés után vágyott, Ford Caprit, esetleg Opel Mantát vásárolt, vagy a japánok közül egy mérges kis CRX-et, de ezek igazából nem hasonlíthatók a Sciroccóhoz. A Ford és az Opel hátsókerék-hajtása miatt, a rizskoporsónak becézett CRX pedig sokkal kisebb helykínálata miatt nem volt igazi ellenfele a Sciroccónak.
A VW gyár mérnökei a Sciroccót a már bejáratott Golf elemeinek felhasználásával készítették. Generációi mindig kapcsolhatók az aktuális Golf-nemzedékekhez. A Scirocco első változata 1974-től készült különféle motorokkal egészen 1981-ig, a legerősebb erőforrás az 1600 köbcentis 112 lóerős változat volt. A kettes Golf megjelenésekor a Scirocco második generációja is piacra került, melyeket a folyamatos fejlesztés mellett egészen 1992-ig gyártottak. A sportkocsikból összesen 291 497 példány készült a wolfsburgi gyárban, majd helyét a szintén népszerű és jól ismert Corrado vette át. A Corrado első darabjai még a Scirocco III. nevet viselték.A Sciroccóknál az igazi sportos hangulat mellé puritánság is járt. Egyik modellben sem volt szervokormány, légkondi és ABS. De az igazi sportos vezetéshez ezekre a cuccokra nincs is szükség. Manapság a puhány, elkényeztetett újgazdagoknak szánt sportkocsikat tömik tele számítógépes rendszerekkel, kipörgésgátlóval, légkondival és bőrüléssel. A vérbeli sofőröknek ezekre semmi szükség.

A Scirocco új generációjának pozícionálása is a sportos irányzatot követi, ám a megfizethető sportautó kategóriából a luxusautók szegmensébe tartozó autók konkurense is. A Volkswagen tervezői tudatosan lemondtak a retro-elemekről, az új Scirocco a friss és erőteljes dizájnnal próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat. A sportautós megjelenés ellenére a Scirocco elég helyet kínál négy embernek, felsőfokú biztonságot és a Volkswagenekre jellemző mindennapi kényelmet nyújtja. A patinás AutoBild autósújság több, mint 40.000 olvasója a Volkswagen Scirocco-t választotta a „Sportautók és Kupék” kategóriájának legszebb példányának. „A Scirocco új formájával egy autólegendát töltöttünk meg új emóciókkal, amivel egy új mércét állítottunk fel dizájn területén. A VW Scirocco harmadik generációja igyekszik követni két elődjét, azaz egy megfizethető árú sportkocsit olyan minőségben és tudással, hogy komoly konkurenciát jelentsen a prémium gyártók hasonló termékeire is” – mondta el Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának elnöke a Párizsi Autószalonon. Az új nép-sportkocsi eleinte négyféle motorral lesz elérhető. Az alapkivitel 1,4 literes, 122 lóerős TSI turbómotorral érkezik, leginkább azok kedvéért, akiknek fontosabb a megjelenés, mint a nyers gyorsulás élménye. Ez a változat 9,7 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 200 km/h lesz, cserébe viszont elmegy 6,1 liter benzinnel 100 kilométert. Lesz egy hasonlóan visszafogott képességekkel rendelkező dízel-Scirocco is, 140 lóerős, kétliteres TDI motorral, amely még takarékosabb – a fogyasztása 100 kilométeren csupán 5,4 liter – viszont ez a kivitel is komótos 9,3 másodperc alatt éri el a 100-as tempót, és maximum 207 km/h-val haladhat. Aki igazi dinamikára vágyik, az két erősebb TSI turbómotor közül választhat: a 160 lóerőssel 8 másodpercig tart elérni a 100 km/h-t, és a gyorsulásnak csak 217 km/h-nál szakad vége, a csúcsot jelentő 200 lovas motorral pedig 7,2 másodperc alatt gyorsulhat 100-ra, és akár 235 km/h-val is száguldhat a Scirocco.A szomszédos országokban, így Magyarországon is várhatóan 2009 januárjában várható a Volkswagen Scirocco bevezetése. Nálunk ez minden bizonnyal némileg késni fog, de ezt már megszoktuk és nem is szomorodunk el e miatt, hanem inkább azért, hogy országunkban az átlagfizetés harminc egynéhány ezer dinár, a Scirocco pedig harminc egynéhány ezer euró. Vajon mikor jön el az az idő, amikor az új autókat nemcsak nézegetni fogjuk, olvasni róluk, ábrándozni és álmodozni hanem meg is vásárolni.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor