Tudta-e?
Miért szúrósak a kaktuszok? Leveleik szúrós tövisekké alakultak, mert ez kedvezõbb a száraz területeken élõ növények számára. Így kisebb felületrõl kevesebb nedvességet kell elpárologtatniuk, ez pedig a sivatagban, ahol forrón tűz a nap, és ritkán esik az esõ fontos számukra.

Technika

130 éves a trolibusz

Százharminc éve, 1882. április 27-én indult próbaútjára Berlin közelében a világ első trolibusza.Tovább »

Az internet csak szórakozás

A világ internetezőinek hatvan százaléka látogat olyan honlapokat, ahol hobbijáról, személyes érdeklődését kielégítő témákról talál információkat - derül ki az Ipsos legújabb felméréséből.Tovább »

Kincs a garázs mélyén

A Mercedes 300 SL Gullwing korának legjobb sportautója volt. Manapság egy-egy példány értéke meghaladja a millió dollártTovább »

Terepre született

Elnyűhetetlensége és praktikus megoldásai révén a terepjárók királya a Land RoverTovább »

A világ legkisebb autója

dr MUHI B. Béla

Akinek a Tata Nano, a Smart vagy a Toyota iQ sem elég kicsi hamarosan leadhatja a rendelését a világ legkisebb gépkocsijára.Tovább »

Takarékos trónfosztás

A világ legolcsóbb autója lesz az új indiai törpeTovább »

Hungaroring

Huszonhat éve, egész pontosan 1986 márciusában készült el a mogyoródi autóversenypálya, a Hungaroring. Augusztus 10-én került sor az első Forma-1-es Magyar Nagydíjra.Tovább »

Negyvenéves a Renault 5-ös

dr MUHI B. Béla

Tombol a retro láz a négykerekűek világában. A válság ellenére sem csillapodik az autógyárak és rajongók nosztalgiakedve. Nem meglepő, hogy az újjáélesztett modellek a legkelendőbben, mint pl. az új VW bogár, a Mini, vagy a Fiat 500.Tovább »

A sebesség árnyékában

dr MUHI B. Béla

A Ford 40 Speedstert (speed = sebesség) sokan minden idők legszebb gépkocsijának nevezik, mely sosem került sorozatgyártásba.Tovább »

Négykerekű hippi

dr MUHI B. Béla

Hatvanéves a Volkswagen Transporter - a hippi mozgalom egyik jelképeTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor