Tudta-e?
Az eszkimók által lakott hókunyhók sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak a modern hadseregek által használt barikádoknál. Sőt, majdnem teljesen láthatatlanok felülről nézve és infravörös kamerákkal sem vehetők észre a bent tartózkodók.

Technika

Autóinvázió Kínából

dr MUHI B. Béla

Egyesek szerint néhány év múlva elözönlik utainkat a kínai autók. A maroktelefonunk, televíziónk, számítógépünk, trikónk, alsónadrágunk mind Kínában készül, miért lenne más a helyzet a gépkocsikkal?Tovább »

Négykerekű sárkányok

dr MUHI B. Béla

Az elkövetkező években hatalmas méreteket ölt majd a kínai olcsó autók exportja – állítják a szakemberek.Tovább »

Tesla fest – 2009

MUHI Béla

Újítások, találmányok és az alkotókészség 23. nemzetközi fesztiválja volt Újvidéken a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban.Tovább »

Eljött a digitális könyvek korszaka

Az Amazon kézben tartható digitális könyve, pontosabban könyvleolvasója, az eddig csak az Egyesült Államokban forgalmazott Kindle a jövőben nemzetközivé válikTovább »

Elektromos Trabant

2012 végére piacra kerülhet a legendás Trabant környezetbarát utódja, az elektromos meghajtású "Trabant nT". A tanulmányautót a frankfurti autószalonon mutatták be.Tovább »

Autógyártás Magyarországon

Bálint Sándor, www.scitech.mtesz.hu

2. rész - A benzinmotoros gépkocsi alig ötnegyed évszázados múltra tekint vissza. Megjelenése serkentette a gazdaságot, kiszolgálására új szakmák, új iparágak alakultak, új munkahelyek teremtődtek.Tovább »

Élő sejtekben mér toxint

Élő sejteken belül méri a tumorkeltő méreganyagokat, valamint a rákgyógyszerek hatékonyságát jelző nyomokat egy miniatűr szenzor, melyet amerikai kutatók fejlesztettek kiTovább »

A gazdagok játékszere

A Tesla Roadster, a kaliforniai Tesla Motors vállalat korszerű elektromos autója talán a jövő meghatározó járműve lesz, de a tömegtermeléshez még több évi fejlesztésre és sok százmillió dollárra van szükségTovább »

Autógyártás Magyarországon

Bálint Sándor, /www.scitech.mtesz.hu

A benzinmotoros gépkocsi alig ötnegyed évszázados múltra tekint vissza. Megjelenése serkentette a gazdaságot, kiszolgálására új szakmák, új iparágak alakultak, új munkahelyek teremtődtek.Tovább »

Minimikroszkóp, körbe terelt fénnyel

Az amerikai katonai eszközöket kutató-fejlesztő ügynökség, a DARPA felhívására fiatal egyetemi oktatók és hallgatók olyan kisméretű mikroszkópok kialakításán dolgoznak, amelyek akár a fényképezésre képes mobilokba és iPodokba is beszerelhetők.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor