Tudta-e?
A nagyvárosi lakásokban a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30%-át is képesek elnyelni.

127. szám - 2015. április

Orvostudomány

Agresszív HIV vírust találtak Kubában

A rettegett AIDS nevű fertőző betegséget a HIV vírus okozza. Ennek most egy agresszív családját azonosították Kubában, mely sokkal előbb okoz megbetegedést, mint a korábban ismert rokonai…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató

15

Az AIDS napjaink leginkább rettegett fertőző betegsége, mely rengeteg halálos áldozatot követel. Közismert, hogy általában szexuális úton terjed, ezért sokan (de mégsem elegen) védekeznek is ellene. A megbetegedettek és a halálos áldozatok száma minduntalan emelkedik, világszerte tudósok ezrei küzdenek e veszélyes fertőző betegség ellen.

December 1-én van az AIDS világnapja. 1988 óta minden évben ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kezdeményezésére a világ a HIV fertőzöttekre figyel.

Az AIDS szerzett immunhiányos tünetegyüttes, elnevezése az angol nyelvű szavak kezdőbetűből ered: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Kórokozója a HIV vírus (Human Immunodeficiency Virus, azaz emberi immunhiány vírusa). A kórokozó által előidézett tünetegyüttest 1981-ben azonosítottak. Azóta tízmilliók fertőződtek meg, néhány millióan pedig meghaltak a vírus okozta szövődmények következtében. Feltételezések szerint a múlt század elején kezdte áldozatait szedni az emberek körében.

A vírus az immunrendszer bizonyos típusú sejtjeit pusztítja, aminek következtében az immunrendszer fokozatosan leromlik, és nem tud ellenállni az egyszerűbb fertőzéseknek sem. Így a fertőzéseknek és a daganatok megjelenésnek esélye is megnő. Idővel a szervezet legyengül, és valójában ez vezet a halálhoz. A HIV fertőzötteknél csak hosszú évek múlva jelentkeznek a tünetek, viszont mindvégig vírushordozók és fertőzőek. A fertőzés megtörténhet (védekezés nélküli) szexuális érintkezés útján, vérrel is átvihető a vírus (pl. amikor a kábítószerélvezők közös tűt használnak, illetve baleset, gondatlan vérátömlesztés alkalmával), szüléskor az anya megfertőzheti a gyermekét stb.

A HIV fertőzés után néhány napig bizonyos tünetek jelentkeznek, melyek általában maguktól elmúlnak látható következmények nélkül. 3-7 évig tarthat a HIV vírusok tünetmentes jelenléte a szervezetben, miközben fokozatosan elszaporodnak és leépítik az immunrendszert. Ezután megjelennek azok a tünetek, amelyek a fertőzés jelenlétét mutatják (fájdalmas, duzzadt nyirokcsomók, makacs bőrelváltozások, a szervek funkciózavarai stb.) Ez az utolsó alkalom az orvosi beavatkozásra a fertőzés következményeinek enyhítésére. Átlagosan 10 év után alakul ki az AIDS betegség, mely már visszafordíthatatlan, megállíthatatlan immunrendszeri hiányosságokkal manifesztálódik, és rövid idő alatt a beteget valamilyen fertőzés vagy tumor ledönti a lábáról.

A fentiek ismeretében megdöbbentette a tudósokat az a felismerés, ami alig több mint egy hónapja került nyilvánosságra. Kubában a HIV egy eddig azonosítatlan, agresszívabb törzsét találták meg. Az új vírustörzs sokkal gyorsabban okoz betegséget a fertőzötteknél, vagyis nem 10 év, hanem csak néhány év alatt (kb. 3-4 év alatt) kialakul a gyógyíthatatlan AIDS betegség. A belgiumi University of Leuven kutatói a fertőzésekről és a megbetegedésekről szerzett statisztikai adatok alapján kezdtek el kutatni ebben a tárgykörben. Az már korábban is ismert volt, hogy a HIV-nek több családja is létezik (HIV 1, HIV-2). Úgy tűnik, hogy most olyan DNS változatú vírus került elő, mely bizonyos közegben sokkal gyorsabban szaporodik, a megtámadott sejtekre sikeresebben tapad rá, így veszélyesebb az AIDS korábbi kialakulása szempontjából. Anne-Mieke Vandamme professzornő, a kutatás vezetője abban látja az újonnan felismert, a korábbiaktól agresszívabb HIV vírus legnagyobb veszélyét, hogy a szervezetet tönkreteszi, mielőtt az ember tudomást venne arról, hogy egyáltalán meg van fertőzve, és gyógyszereket szedne a folyamat lassítására, a tünetek enyhítésére. 

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor