Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

70. szám - 2008. december 22.

Motorvilág

A kétkerekűeket sem kíméli a gazdasági válság

Szinte naponta közöl a sajtó a világ legnagyobb autógyárait érintő gazdasági válságról szóló híreket.
dr MUHI B. Béla

A gyárak sorra jelentik be a profit és eladott járművek eladásának csökkenését, a termelés visszaesését, az elbocsátásra szoruló munkaerőt. Az autógyárak után most a motorkerékpárgyárak is hasonló lépéseket kénytelenek tenni, hisz a világválság őket sem kerülhette el.

Nemrég Stefan Pierer, az Európai Motorgyártók Iparszövetségének és a KTM motorgyárnak az elnöke egy interjúban kifejtette, a kétkerekűeket gyártó cégeknek is új nehézségekkel kell szembenézniük a következő időszakban. A közleménye szerint a motorok piacát is elérte a gazdasági válság, 2008 októberében például Európában 20%-kal kevesebb motor fogyott a tavalyi tizedik hónaphoz képest. Az igazi nagy visszaesést a szakértők csak jövő tavaszra várják. Miközben az autógyártók az Európai Unióhoz fordulnak támogatásért, ez a motorgyártóknak is kijárna - állítja Stefan Pierer. Az iparág egyébként 200 000 embert foglalkoztat Európa-szerte, így az eladások visszaesése ezen a területen is elbocsátásokat hozhat magával. A gyártók ugyanakkor látják a kiutat a válságból. Többségük úgy vélekedik, hogy a tartósan magas üzemanyagárak miatt sokan átülnek majd motorokra, elsősorban robogókra az elkövetkezendő években. Elemzők szerint a robogók szegmense a következendő tíz esztendőben negyven százalékkal nő. A tendencia egyes piacokon, például Németországban máris jól látszik, hiszen 2008 első félévében 50%-kal több ilyen járművet adtak el a gyártól, mint 2007 első hat hónapjában. A nagymotorok ugyanakkor 8%-os csökkenést produkáltak Németországban, és a többi piacon hasonló tendenciák rajzolódtak ki.Pierer szerint a márkáknak a jövőben két területre kell összpontosítaniuk, a robogók mellett az alternatív hajtású kétkerekűekre. Az elnök ugyanakkor leszögezte, ezen a területen még sokáig nélkülözhetetlen lesz a belső égésű motor, az elektromos motorok kizárólag rövidebb távokon, városban, valamint speciális területeken, például a crossmotorok kategóriájában lehetnek sikeresek. Piererék egyébként már be is mutattak egy ilyen modellt, és egyre több gyártó kezdett ilyen motorok fejlesztésébe. Ezeken kívül még a hibridnek és a háromkerekű modelleknek is lehet létjogosultsága, ám előbbiek még nem elég kiforrottak, utóbbiakat pedig még nehezen fogadják el a motorosok.

Az autógyárak mát több éve (évtizede) foglalkoznak az elektromos meghajtású modellek kifejlesztésén, több gyártó már sorozatgyártásban is kínál hibrid meghajtású típusokat. A motorkerékpárok esetében is ez lehet a végső megoldás, csak itt a technikai oldal mellett még egy probléma adódik. A vérbeli motorosok az 1000 köbcentis, 100 lóerős, ablakokat beremegtető hangú izomgépek helyett nehezen fognak átülni a kávédaráló hangjához hasonlítható villanymotorokra, akármekkora világválság és üzemanyaghiány is fenyegeti őket.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor