Tudta-e?
hogy a négyesikrek születésének valószínűsége 1:490.000!

76. szám - 2010. február 1.

A Dakar-rali története

A világ legveszélyesebb versenye

Kihívás azoknak, akik elindulnak. Egy álom a háttérben maradóknak.
dr MUHI B. Béla

A világ legnehezebb rali versenyének története több mint harminc évre nyúlik vissza. Az első kaland 1977-ben kezdődött, amikor a dúsgazdag fiatal Thierry Sabine egy autóverseny során kissé eltévedt a líbiai sivatagban. Nagy nehezen sikerült visszajutnia a kijelölt útvonalra (ekkoriban még a GPS nem volt ismeretes) és ekkor elhatározta, hogy a veszélyes élménnyel másnak is osztoznia kell, és a sivatag különleges világán át lehetne szervezni egy nagyméretű autóversenyt.

Egy olyan versenyt álmodott meg, mely Európából indul és a szenegáli Dakarban végződik, közben keresztülvezet a rejtélyes sivatagon. Az első viadalon, 1978-ban bárki indulhatott, akinek volt valamilyen motorral hajtott, kerekeken guruló járgánya. A résztvevők száma lényegesen kevesebb volt, mint manapság és az eredeti cél a táv teljesítése volt. Ahogy az ígérve volt, rengeteg kaland és kihívás várt az akkor még csak saját szórakozásukra indult versenyzőkre. Néhány év múlva már rangos gyári csapatok (Porsche, DAF, Mitsubishi) is indítottak versenyzőket.A Dakar rali legsikeresebb időszaka a nyolcvanas évek végére tehető. Ekkor valóágosan özönlöttek a résztvevők. A motorok között gyári alakulattal indult a Yamaha, a BMW, a Honda, a Cagiva, az Aprilia. az autóknál a Porsche, a Peugeot, a Citroen és a Mitsubishi versengése jelentett látványos küzdelmet. Itt volt továbbá számos Land Rover, Mercedes, Volkswagen, de Rolls-Royce is. A teherautók között is nagy volt a harc, a DAF mellett beszállt a versenybe a Perlini, a Pinzgauer, a Kamaz és a Tatra is két-három egységgel.

A Párizs-Dakar rali az elejétől fogva a legveszélyesebb verseny hírében állt. Nem csak ösvényeken, sziklákon és homokdűnéken keresztül vezetett az út a győzelemig, hanem közben időről-időre az afrikai törzsek belharcaival, a helyi terroristák támadásaival is meg kellett küzdeniük a résztvevőknek. Az út hossza sokszor meghaladta a tízezer kilométert is. Sok esetben a verseny három hétnél is tovább tartott.

Sajnos szinte minden évben halálos áldozata is volt a ralinak. Sokan balesetben, vagy homokviharban vesztek oda, de akadt olyan is, akit terroristák lőttek le. Ezért időközben a francia főváros rajtjáról és a dakari végállomásról lemondtak a szervezők. A célponttól függetlenül mindmáig érvényes maradt a verseny jelmondata: "Kihívás azoknak, akik elindulnak. Egy álom a háttérben maradóknak."

Az álom viszont 1985-ben mégis majdnem összetört. A főszervező Thierry Sabine egy helikopterszerencsétlenségben életét vesztette a sivatag felett. A verseny folytatása végakaratának köszönhető, melyet édesapja teljesített, és átvette a Dakar-rali szervezését.

A kilencvenes évek közepén megingott a verseny népszerűsége. Nem bizonyultak túl jó reklámnak a versenyzők egyre gyakoribb halálos kimenetelű balesetei. Ezt csak fokozta a csapatok anyagi támogatásának óriási költsége. Nem titok, hogy a felkészülés és a maga a viadal dollármilliókat vitt el. Így a század végére már csak a Mitsubishi gyári csapata maradt az autóknál, a motoroknál pedig a BMW és a KTM. Az új évezredben viszont a német márka is eltűnt.

A szervezők ekkor új útvonalak kijelölésével próbálták vonzóvá és izgalmassá tenni a versenyt és így visszacsalogatni a versenyzőket. Volt hogy Párizsból Dakarba, majd vissza is kellett mennie a mezőnynek. Később a rajt már nem a francia fővárosban, hanem Granadában volt, és Egyiptomot tűzték ki végcélul. Újabban Dél-Amerikán át vezet az útvonal.A Dakar rali útvonalai

1979-1980: Párizs-Dakar
1981-1988: Párizs-Algír-Dakar
1989: Párizs-Tunisz-Dakar
1990-1991: Párizs-Tripoli-Dakar
1992: Párizs-Fokváros
1993: Párizs-Dakar
1994: Párizs-Dakar-Párizs
1995-1996: Granada-Dakar
1997: Dakar-Agadez-Dakar
1998: Párizs-Granada-Dakar
1999: Granada-Dakar
2000: Dakar-Kairó
2001: Párizs-Dakar
2002: Arras-Madrid-Dakar
2003: Marseilles-Sarm es-Sejk
2004: Clermont-Ferrand-Dakar
2005: Barcelona-Dakar
2006-2007: Lisszabon-Dakar
2008: eltörölt
2009: Buenos Aires (Argentína)-Valparaíso (Chile)-Buenos Aires
2010: Buenos Aires-Antofagasta-Buenos Aires

Legek:

A leghosszabb Dakar: 1986, Párizs-Dakar (össztáv: 15 000 km)
A legrövidebb Dakar: 1981, Párizs-Dakar (össztáv: 6263 km)
A legeredményesebb motoros: Stéphane Peterhansel (hatszor nyert)
A legeredményesebb autós: Ari Vatanen (négyszer nyert)
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor