Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

49. - 50. szám - 2008. július 28.

Pedagógusok továbbképzése

Bolyai Nyári Akadémia

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége immár tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei magyar pedagógusok nyári továbbképzését, a Bolyai Nyári Akadémiát.
dr MUHI B. BélaTanulás és szórakozás, kirándulás és hegymászás, filmforgatás és vágás, strandolás és társalgás, a sor folytatódhat, de vajon ki gondolná, hogy mindez egy öt napos tanári továbbképzés keretében valósítható meg.

A nyári akadémia keretében az idén összesen 30 tanfolyamot indítottak, többségét július 13-ika és 19-ike között. A legtöbb képzés, így a legtöbb résztvevő is Csíkszeredán kapott helyet, többek között a Népzene/néptánc, Magyar nyelv és irodalom, Angol nyelv és irodalom, Testnevelés, Neveléslélektan stb. szakcsoportok. Aradon a Csíky Gergely Iskolaközpontban bonyolították le a Mentálhigiénés képzés pedagógusoknak, illetve az Életvezetési ismeretek elnevezésű tanfolyamokat. Székelyudvarhelyen ezúttal is a Képzőművészet – Vizuális nevelés és az Ének-zene oktatás, kórusvezetés, hangszerhasználat képzéseket tartották.. Az általános iskolai matematika oktatás aktuális kérdései című tanfolyam Gyergyószentmiklóson lett megrendezve. Sepsiszentgyörgyön kapott helyett a mérnök tanárok és a földrajz szakos pedagógusok képzése. Szovátán a Teleki Oktatási Központban tartották a biológusok továbbképzését, A korszerű médiák alkalmazásának lehetőségei a biológia oktatásában címmel, továbbá a Médiainformatika - Digitális mozgóképszerkesztés tanfolyamokat

A továbbképzésre az erdélyi tanárok mellett szép számban érkeztek felvidéki és vajdasági pedagógusok is. Sokuknak ez volt az első nyári akadémiája, de voltak visszatérők is, ami a Bolyai Nyári Akadémia érdekes témaköreit és színvonalát tükrözi.


A nyári akadémiával kapcsolatos részletek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége honlapján olvashatók (www.rmpesz.ro).


Szováta központja


Nagy volt a nyüzsgés a Medve tónál


Előkészületek a filmforgatásra


Egy kis lazítás a kirándulás utánLassan összeáll a produkció - Borbás László előadó ezúttal a lencse túloldalán


Pihennek a biológusok és az informatikusok a kosárlabda mérkőzés után


Akcióban a médiainformatikusok egyik csapata
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor