Tudta-e?
hogy az egész naprendszerünkben a leghidegebb pont a Hold jeges pólusán található, ahol a hőmérséklet -240 Celsius.

91. szám - 2011. december 01.

Autóvilág

Autóból sosem elég

Egyesek bélyegeket, jelvényeket, régi pénzeket gyűjtenek, vannak viszont olyan dúsgazdag autóbolondok akik a négykerekűeket halmozzák megszállottan. Ezek közé tartozik Brunei szultánja, aki a világ legnagyobb autókollekciójával büszkélkedhet.
dr MUHI B. Béla

A szultán, azaz Hassanal Bolkiah fanatikus gépkocsigyűjtő és nagyjából ötezer darabos az autóparkja, amely értéke több milliárd euróra rúg. Érdekes módon az uralkodó betegesen vásárolja, főleg a sportautókat, szenvedélye azonban a vezetésre nem terjed ki. Kollekciója legnagyobb része érintetlen, a méregdrága járgányok a gyári tesztkilométereken kívül egyetlen métert sem tettek meg.

A Ferrari, a Porsche, a Lamborghini szinte összes modellje mellett egy rakás olyan kuriózum is található a gyűjteményében, mint a Cizeta Moroder V16T prototípus vagy a BMW és az ItalDesign közös szupersportautó-tanulmánya a Nacza V12. A gépkocsik legnagyobb részét senki sem szervizeli, porosodnak az óriási repülőgéphangárokban, ami minden mechanikai részegység lassú halálához vezet. A tengerparti országban a magas páratartalom és a sós levegő is kikezdi az érzékeny alkatrészeket. A szultánt ez nemigen érdekli, csak Rolls-Royce-ból évi 40-50 darabot vásárol, ezek egy része az ország vezető egyéniségei kezébe kerül, a többit a kietlen sors várja a garázs végében. Egy sorozat Forma 1-es versenyautó is gyarapítja a kollekciót, ezek az egyedi példányok még a versenypályát sem látták, akár az állatkertben született tigris a vadont.

De ejtsünk néhány szót a magáról a szultánról is. Őfelsége évekig a világ leggazdagabb embere volt. Vagyonát az ország kőolaj és földgáz exportjából szerezte. A szultán és családja egy 1788 szobás palotában lakik, több magánrepülője és yacthja van. Totális fényűzés jellemzi életet, nála és hozzátartozóinál a spórolás ismeretlen fogalom. A milliárdosok top-listájának éléről való lecsúszását a playboy életmódot folytató Jefri öccsének köszönheti, aki elherdálta a családi vagyon egy részét. Nem hivatalos információk szerint több mint 15 milliárd dollárt „szórakozott” el néhány év alatt a junior.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor