Tudta-e?
...hogy az elmúlt időszakban sikerült, hivatalosan is nemzeti kinccsé tenni őshonos állatfajaink nagy részét? A kilenc kutya fajtát, a három parlagi tyúk fajtát, a szilaj marhát, a három mangalica fajtát, a tincses kecskét, és a galambjainkat. A szürke marhát sajnos az osztrákok már levédték.

49. - 50. szám - 2008. július 28.

Vajdaság nevezetességei

Maradék

A török hódoltság előtti szőlő- és borkultúrájának köszönhetően Szerémséget a magyar történelmi borvidékek egyikeként tartja számon a szakirodalom.
dr MUHI B. Béla

Itt termelték a világhírű tarcali (fruška gora-i) bort, Mátyás király kedvenc, külön kiváltságokkal rendelkező borát. A török uralom alatt e területet teljesen tönkretették a hadműveletek. 1764-ben két másik vármegyével együtt Fiume városáért cserébe Horvátország része lett ez a régió is. A 19. század közepe felé dunántúli és bácskai magyar telepesek érkeztek, legtöbben Temerinből, Moholról és Cservenkáról.

A Tarcal-hegy lankái közt húzódik meg Maradék. A 2002-es népszámlálás alkalmával összesen 2298 főt jegyeztek a faluban, ebből 552 vallotta magát magyarnak. Az elszegényedett és a külvilágtól kissé elzárt falu most mintha új erőre kapna. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretein belül ápolják a hagyományokat a lakosok. Egyúttal igyekeznek kihasználni a falusi és a borturizmus nyújtotta lehetőségeket is. A vidék közismert a jó borokról a mai napig is, a faluban működik egy tájház, melynek egyes épületrészei több mint 150 évesek.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor