Tudta-e?
...hogy a világ legrégebbi újságja Svédországban olvasható 1645 óta? A Krisztina királynő parancsára megjelent lap, a Post-och Inrikes Tidningar 2007. januárjától viszont már csak online kiadásban jelenik meg.

7. rész

Fogalomtár


Barit papír

A hagyományos fotópapírok gyűjtőneve. A műanyag bevonatú fotópapíroktól való megkülönböztetésre használjuk. Az elnevezés onnan származik, hogy a papír anyagú hordozó és a fényérzékeny réteg között egy szigetelő réteg található. Ennek neve barit-réteg.

Camera obscura

Magyar kifejezéssel: lyukkamera. A fényképezőgép őse. Lehet egy helyiség vagy egy doboz. Lényege, hogy objektívet nem tartalmaz. A képet az egyik oldalán lévő kis lyuk rajzolja ki a szemközti felületre.

Denzitás (Feketedés)

A kidolgozott fotóanyagok fényelnyelésének mérőszáma. A fényelnyelést az előhívott ezüst, vagy színezék okozza.

Emulzió

A filmen a fényérzékeny réteg

Expozíció


Felvételi expozíció. A felvétel készítésekor a filmet érő fénymennyiségre utaló kifejezés. Mértékét az ún. expozíciós adatokkal jellemezhetjük. Az általánosan használt expozíciós adatok a megvilágító fény erősségén kívül a rekesznyílás és az expozíciós idő.

Fedettség

Más kifejezéssel: fényvisszatartó képesség. A fénykép szemmel érzékelt átlagos sötétségére vagy világosságára utaló szakkifejezés. A sötétebb képet nevezzük fedettebbnek. Fényvisszatartó képességről negatív, vagy diapozitív filmeknél beszélünk. Ezeknél a nagyobb fedettség az átbocsátott fény nagyobb elnyelésének a következménye.

Fényaknás kereső

A tükörreflexes keresők egyszerűbb változata. Ennél felülről betekintve közvetlenül a mattüveget szemléljük. A fényakna egy fémlemezekből kialakított szerkezet, amely az oldalról jövő, zavaró fények visszatartását szolgálja. A ~-nél a látott kép talpon áll, de oldalfordított.

Kontraszt

A kép világos és sötét részei közötti tónuskülönbség. Ha két kép azonos motívumot ábrázol és az egyiken két adott részlet tónusának különbsége nagyobb mint a másikon, akkor ennek nagyobb a kontrasztja.

Középtónus


Olyan felület, amely a ráeső fény 18%-át visszaveri, a többit elnyeli (fotográfiai szabvány)

Megvilágítási tartomány


Egyes filmeknél a névleges értékhez képest alul, vagy túlexponált kockákról is megfelelő nagyítás készíthető. A megvilágítási tartomány a még megfelelő eredményt adó expozíciók közötti különbség.

Prizma


Fénytörést és színszóródást előidéző, átlátszó, háromszögű hasáb.

Szemcsézet


A képet alkotó szemcsék nagyságából, alakjából és eloszlásából eredő vizuális hatás.

Szín


A szín, az anyagi jelenségeknek, különböző hullámhosszú fénysugarak visszaverésén alapuló látással érzékelhető tulajdonsága.

Színhőmérséklet


A színhőmérséklet a látható tartományban kisugárzott energia hullámhossz szerinti eloszlására jellemző szám. Egysége: kelvin, K. (A napfényfilm színhőmérséklete: 5500 K, a műfényfilmé: 3200 K)

Színszűrők


A színszűrők saját színüket átengedik, a spektrum többi hullámhosszát visszatartják, elnyelik.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor