Tudta-e?
...hogy melyik a leghosszabb kígyó? A hálós piton, amely Ázsia dél-keleti részén él. A leghosszabb példány amit eddig láttak majd 10 méteres volt.

Bevezetés

Tanulási útmutató

Ebben a modulban általános ismereteket nyújtunk a fényképezést illetően. Bemutatjuk a fényképezőgépek fajtáit, a gép legfontosabb részeit. Átadjuk mindazon ismereteket, amelyekkel egy fényképezőgépet kézbe véve a hallgatónak rendelkeznie kell.
Vas András, Dunaújvárosi Főiskola

Ebben a modulban általános ismereteket nyújtunk a fényképezést illetően. Bemutatjuk a fényképezőgépek fajtáit, a gép legfontosabb részeit. Átadjuk mindazon ismereteket, amelyekkel egy fényképezőgépet kézbe véve a hallgatónak rendelkeznie kell. Nem csupán technikai ismertetőt adunk az eszközökről, hanem bemutatjuk, hogy miként kell a képet megszerkeszteni, milyen alapvető fogások vannak a fotográfiában.

A modul tananyaga a multimédiával ismerkedők számára az egyik legfontosabb alapismeretek közé tartozik. A fotográfia segítségével megtanuljuk, hogy hogyan lehet a valós világot leképezni, megörökíteni. Ez a modul ad alapot a mozgóképpel való ismerkedésnek, csak ott már nem elégedünk meg az adott pillanattal. A fotográfia a kommunikáció egy sajátos formája. Az igényesen elkészített kép már nem csupán mása a valóságnak, hanem megpróbál túlmutatni önmagán, és ezáltal üzenete van a kép szemlélője számára.

A modul elsajátításához elsősorban a modultankönyv részletes feldolgozása szükséges. Minden egyes fejezetben először bemutatásra kerül az adott téma, a fejezet végén pedig kérdéseket találunk, amelyek segítséget nyújtanak a hallgatónak az önellenőrzésben. A modultankönyvben mindezek mellett feladatok is segítik a hallgató egyéni előrehaladását a gyakorlati tudás megszerzésében. A legcélravezetőbb, ha az egyes gyakorlati foglalkozások előtt a hallgató már áttanulmányozta a kötelező irodalmat. Ajánlott, hogy a hallgató lehetősége szerint vegyen fényképezőgépet kezébe, és a kötelező feladaton kívül saját maga próbáljon igényes szerkesztésű fotográfiákat készíteni. On-line Internetes segédeszköz a Fotóvilág (www.fotovilag.com)

weblap, amely foglalkozik a hagyományos fotográfiával és a digitális fényképezéssel is. Naprakész információkat kapunk új fényképezőgépekről. Lehetőség van saját készítésű fotók beküldésére, amelyet országos szaktekintélyű szakemberek értékelnek � köztük az egyik ajánlott irodalom szerzője, aki a weboldal gazdája.

Tananyagtartalom:

* A fényképezés optikai, színtani alapjai
* A fényképezés története, objektívek, zárszerkezetek, keresők
* Nyersanyag � fény � világítás
* Képszerkesztés, megvilágítás-mérés
* Fotózás
* Labormunka
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor