Tudta-e?
...hogy az emberi test megközelítőleg 60 milliárd sejtet tartalmaz, amelynek mindegyike tízezerszer annyi molekulát tartalmaz, mint a Tejút összes csillaga?

111. szám - 2013. december 01.

Felhívás

Verseny középiskolásoknak

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 23. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével, 2013. november 6-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Konferenciatermében, a Tudomány Napja alkalmából.

Házigazdaként, Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke többek között elmondta, hogy a szellemi tulajdon intenzív iparágak, ill. ágazatok az EU-ban a GDP-hez 40%-kal, a foglalkoztatáshoz 25%-kal járulnak hozzá. Továbbá beszélt a Kamilo Feher-díj megalapításáról, ill. bemutatta Kamilo Feher, az USA-ban élő feltaláló, telekommunikációs szakember, munkásságát.

Ezután dr. Pakucs János, aszervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke bejelentette a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny  meghirdetését, ill. feltételeit. Kiemelte, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van ötletük a megoldásra is. (A részletes felhívás a következő linken érhető el, illetve a www.innovacio.hu portálunkon olvasható.)

Az 5 évvel ezelőtt, a National Instruments (NI) által meghirdetett myDAQ pályázat az idén beintegrálódott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenybe. Ezért dr. Ábrahám László, az NI vezérigazgatója bemutatta a myDAQ terméket, melyre fejlesztési javaslatokat várnak középiskolásoktól.

Dr. Sipos Imre,
helyettes államtitkár az EMMI nevében köszöntötte a meghívottakat, többek között az ifjúsági versenyek pályaválasztást segítő szerepéről beszélt. Kiemelte az iskolák szerepét a versenyben, és tanár-diák kapcsolatot hangsúlyozta ki.

Ezt követően dr. Bendzsel Miklós átnyújtotta Naszlady Mártonnak a Dr. Kamilo Feher-díjat, „Kockakulcs” című munkájáért. A díjat kizárólag Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagja kaphatja, a díjjal járó összeg azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatal, nemzetközi téren is szabadalmaztathassa találmányát.

Az esemény végén a 2013. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok mutatkoztak be 10-10 percben, és mutatták be munkájukat, úgymint:

Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének III. helyezettje,

Szalóki Csaba, a21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III.és a 6. fenntarthatósági olimpia (I-SWEEP) III. helyezettje,

Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjban és a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyen különdíjban részesített pályázó.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor