Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

111. szám - 2013. december 01.

Rendezvény

XIII. Kovács Sztrikó Zoltán Diákverseny

A hagyományos vajdasági fizika-kémia diákverseny ezúttal is igen látványos volt, 42 tanuló mutatta be kísérleteit…
MUHI Béla | a szerző cikkei

3
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a GENIUS tehetséggondozó mozgalom szervezésében a horgosi Október 10. Általános Iskolában 2013. november 16-án tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a vajdasági szintű kétfordulós fizika-kémia általános iskolai diákverseny. Hagyományosan a diákok önállóan vagy párban kísérleti jellegű vizsgálatokat végeztek, és a verseny első, írásbeli fordulójára szakdolgozatot írtak. A beküldött munkákat értékelve a szakbizottság ezúttal huszonnégy csapatot, illetve 42 tanulót hívott meg a szóbeli döntőre. A második fordulóban a diákok bemutatták kísérleteiket és válaszoltak a szakmai kérdésekre. Teljesítményüket osztályonként és tantárgyanként értékelte a szakbizottság. A verseny célja már több mint egy évtizede a tehetségek felkutatása, a tehetségnevelés serkentése és támogatása. Az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok hagyományos szakmai találkozója volt.

A legjobb eredményt fizikából Böröc Tamás és Somogyi Anett kispiaci, Pilisi Réka és Barta Nikoletta horgosi nyolcadik osztályos, Sárkány Enikő és Szabó Noémi, valamint Szabó Imre és Faragó Máté horgosi hetedik osztályos, továbbá Habonyi Blanka ás Rostás Luca magyarkanizsai, Horvát Réka ás Kecsenovics Kitti csantavéri hatodik osztályos tanulók érték el.
Kémiából első díjban részesült a nyolcadikos Tóth Ugyonka Krisztina, valamint a Simon Vivien és Jakus Szabolcs páros a tornyosi iskolából, a hetedikesek közül Serfőző Ákos, továbbá a Baranyi Vivien és Katona Sára páros Zentáról, illetve Berényi Dorina és Zabos Kata csantavéri diákok.
Az interdiszciplináris témakörben osztatlan sikert arattak Zserai Petra és Mészáros Adrián csantavéri diákok.

A felkészítő tanárok, a szabadidejüket is feláldozó tehetséggondozók a következő pedagógusok voltak: Szabó Mónika, Balázs Piri Diana, Apró Tamara, Fajka Valéria, Szabó Tünde, Hatala Zoltán, Dobó László, Rózsa Zsombor, Major József, Konc Ilona, Varga Patricia és Ábel István, akik Magyarkanizsáról, Horgosról, Kispiacról, Szabadkáról, Zentáról, Topolyáról és Csantavérről hozták el tanítványaikat erre a rangos diákversenyre. A szakbizottság tagjai Szórád Endre, Máriás Ildikó, Kanyó László és Muhi Béla voltak.

A verseny főtámogatója az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága volt, ajándékokról ezúttal is a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Mindegyik részvevő megfelelő oklevélben részesült. A rendezvény házigazdája Nikičić Goran iskolaigazgató, helyi szervező Balázs Piri Diana tanárnő, főszervező Muhi Béla, a GENIUS elnöke volt.

A rendezvény nagyszerű hangulatban zajlott. A versenyzők átérezték azt, hogy a kutató diákok sorában a helyük, itt találnak magukhoz hasonló társakat, ugyanakkor a pedagógusok is rengeteg tapasztalatot szereztek, újszerű módszertani megoldásokat láthattak, melyeket hasznosítani tudnak az oktatói és nevelői munkájuk során.

A részletes eredmények letölthetők itt.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor