Tudta-e?
hogy a Kaliforniai Műegyetemen olyan beültethető műanyag szemlencsét találtak fel, amely egy bizonyos rezgésszámú ibolyántúli fény hatására megváltoztatja domborulatát, tehát az illetőnek olvasáshoz sem kell szemüveget felvennie?

116. szám - 2014. május 01.

Versenyfelhívás

II. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákverseny

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében megrendezésre kerülő verseny témája a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos megfigyelés, kutatás, elemzés.
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

14

A diákok önállóan vagy párban szakdolgozatot írnak. Vizsgálják mindazon tényezőket, melyek a fogyasztók érdekeivel ellenkeznek, nem etikusak, veszélyeztetik az egészséget és a környezetet, továbbá tetten érik a visszásságokat, törvénytelenségeket, rámutatnak a lehetséges megoldásokra. A téma megközelíthető a közgazdaságtan, a jogtudomány, a biológia, a kémia, a környezetvédelem, az orvostudomány és más szakterületek szempontjából is. A diákok mentor segítségét vehetik igénybe. A verseny célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése a fogyasztóvédelem, a tudatos vásárlás, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem, az emberi jogok érvénysítése iránt.

Az iskolai vagy körzeti válogatók után a legjobbak kitöltött jelentkezési lapját és a szakdolgozatot 2014. május 20-ig elektronikus formában a következő címre kell beküldeni: fogy.verseny@gmail.com Ezen kívül a szakmunkát két példányban kinyomtatva a következő címre kell postázni: VMPE, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54.

A szakdolgozatok alapján a legjobbak meghívást kapnak a verseny második részére, a szóbeli döntőre, ahol szakemberekből álló versenybizottság értékeli a felmutatott teljesítményt. A szóbelin lehetőség lesz fényképek, poszter, elektronikus prezentáció, tárgyi eszközök, dokumentumok bemutatására, a vizsgálati eredmények elemzésére. A döntőre várhatóan április második felében vagy májusban kerül sor.

Mindegyik résztvevő oklevelet kap és könyvjutalomban részesül, a legsikeresebbeknek értékes ajándék jár.

A verseny lebonyolításában együttműködő partnerek a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, az újvidéki EDUCONS Egyetem, a Pro Scientia Naturae Alapítvány, a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ és a Fókusz tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat szerkesztősége. 

A versenyhez kapcsolódó segédanyagok és szakmai jellegű írások is megtalálhatók az e-learning rovatban.

Beküldési határidő 2014. május 20. A verseny  május 31-én 10 órakor kerül megrendezésre az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban (Njegoš utca 22.)

( Ha a szadolgozatot ketten írják, akkor mindketten töltsék ki a jelentkezési lapot ugyanazzal a dolgozatcímmel.)

 

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor