Tudta-e?
hogy a gyermekeknek naponta legalább fél liter tejet kellene inniuk ahhoz, hogy a csontozatuk megfelelően fejlődjön, erősödjön?

79. szám - 2010. május 1.

Diákverseny

Horgosi és zentai siker

Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaverseny
MUHI Béla | a szerző cikkei

Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységében április 17-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom megrendezte a hagyományos Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaversenyt. Számításos és gondolkodtató, teszt formájú feladatokat, valamint kísérleti, kísérletelemező problémákat oldottak meg a tanulók. A fizikatörténeti részben ezúttal Galileo Galilei középkori itáliai tudós életútját és munkásságát kellett tudni.

Ez a fizikaverseny emléket állít Dr. Ribár Béla (1930 - 2006) akadémikusnak, aki az egyik legkiemelkedőbb vajdasági magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója volt. Nagyon sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében, a diáksegélyezés és az ösztöndíjazás terén sokat köszönhetnek neki, ugyanakkor közéleti munkássága is példamutató volt. A róla elnevezett fizikaverseny célja a tudomány megszerettetése, az ismeretek átadása és alkalmazása, a tehetségnevelés.

A verseny évek óta nemzetközi jellegű, a tartományi szinten legjobb eredményt elért két tanuló és egy mentor meghívást kap a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Országos Fizikaverseny döntőjére, ahová rendszeresen meghívják a határon túli legsikeresebb versenyzőket is.

Az iskolai, illetve körzeti válogatóversenyek után sor kerülhetett a vajdasági szintű döntőre, ahová ezúttal 15 tanuló kapott meghívást. Négy témakörben kellett bizonyítaniuk a tanulóknak. Ki kell hangsúlyozni, hogy hasonló jellegű állami fizikaversenyt nálunk nem szerveznek.

Az eredmények összegzése után kiderült, hogy ezúttal azonos pontszámmal két tanuló érdemelte ki az első díjat: Katona Imre, a horgosi Október 10. Általános Iskola tanulója, felkészítő tanára Balázs Piri Diana, és Cakó Sarolta, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységének tanulója, felkészítő tanára Csizofszki László. Ők képviselhetik tehát a vajdasági diákokat május 28-án Győrben a nemzetközi jellegű Öveges fizikaversenyen.
Második díjasok: Baté Renátó, a horgosi Október 10. Általános Iskola tanulója, felkészítő tanára Balázs Piri Diana; Szabó Róbert, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola tanulója, mentora Puskás János; Osztojin Izidor, a magyarkanizsai J. J. Zmaj Általános Iskola tanulója, mentora Szabó Tünde.

Harmadik díjban részesültek a következő tanulók: Lukačević Daniela, Belec Norbert, Sutus Ádám, Pele Leonárd, Ladik Albert, Almási Szintia, Bosnyák Dániel és Bakos Nóra.
A diákok és mentoraik oklevelet kaptak, ajándékokról a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A verseny fő támogatója ezúttal is a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium volt. A vendéglátó iskola Sárosi Gabriella igazgatónővel az élén kiváló házigazdának bizonyult, a szakbizottság tagjai Édes Katalin, Dávid Diana és Muhi Béla főszervező voltak.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor