Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

103. szám - 2013. április 01.

Állatvilág

Ez a 10 legintelligensebb kutyafajta

Stanley Coren, a neves kutyapszichológus eddigi praxisa során összeállítást készített a tíz legértelmesebb kutyafajtáról. Ha igazán intelligens négylábú társat szeretnél magad mellé, akkor érdemes az alábbi listából választanod!

1
10. Ausztrál pásztorkutya

Elpusztíthatatlan társ, aki a rá bízott feladatot mindig maximálisan megoldja. Könnyen tréningezhető, mert igényli a feladatokat. Aki képtelen pszichésen és fizikálisan is lefárasztani egy ilyen ebet, az nagy ívben kerülje el a fajtát. Az ausztrál pásztorkutyát a 18. században tenyésztették ki, ahogy a neve is elárulja Ausztráliában. Eredetileg skót juhász, dingó, bullterrier és dalmata keresztezésével tenyésztették ki, a szarvasmarhacsordák terelésére. Akkoriban, a gyéren lakott Ausztráliában létfontosságú volt, hogy a szarvasmarhacsordákat az ország egyik végéből a másikba tudják terelni.
A pásztorkutya tömzsi, robosztus és fáradhatatlan. Helyből hihetetlen ugrásokra és fordulatokra képes. Ezek olyan testi adottságok, amelyek nélkül aligha lehetne megfékezni az önfejű szarvasmarhákat.

9. Rottweiler

Munkakutyának tenyésztették ki, minden porcikája az erőt, a kitartást és a szikárságot sugallja, de egyúttal barátságos, gyermekszerető, kitartó és megbízható eb! Határozott irányítás hiányában megmutatja, hogy ki az „úr” a háznál. Főleg a kanok hajlamosak domináns viselkedésre, de következetes neveléssel, szocializációval, a dominanciára törekvés csökkenthető. Kiváló családi kutya és remek pajtás. Fő feladata, az őrzés-védés, gazdája biztonságáért akár az életét is adná. Egygazdás fajta, feltétlen engedelmességgel csak szeretet gazdájának dolgozik, de a családba beilleszkedve a családtagoktól is elfogad parancsokat. Saját területén belül megkérdőjelezhetetlenül ő az úr, azon kívül azonban megfelelő szocializációval tökéletesen nyugodt, agressziótól mentes.

8. Papillon

Bájos megjelenésű, apró termetű, felálló fülű, hosszú, selymes szőrű, eléggé tarka bundájú (fehér alapon a máj-barnát kivéve bármelyszínű foltok) eb. Éber, szeretetre méltó víg kedélyű kisállat. Öleb, de abból is az értelmesebb fajta. Egy lemeríthetetlen energiaforrás, aki folyton igényli a törődést. Agility sportra is kiváló!

7. Labrador retriever

Elképesztően intelligens állat, ettől fogva igen sokoldalú, szinte bármilyen feladat ellátására alkalmas. Mindenütt népszerű és a nagy kutyatenyésztő hagyományokkal rendelkező országokban a népszerűségi rangsor élén áll. Erőteljes, izmos, mozgékony, rövid szőrű, fekete vagy sárga vagy csokoládészínű kutya. Nem csupán, mint vadászkutya, hanem mint vakvezető és kedvenc is népszerű. Értelmes, jó idegzetű, szívós, tanulékony, tehát sok öröm forrása, de feltétlenül kiképezendő, különben féktelen, szilaj „istencsapása” válhat belőle.

6. Skót juhászkutya

Ideális családi kutya, nyugodt és megbízható, emberszeretete és türelme miatt már egészen kis gyerekek mellé is ajánlható. Nagyon intelligens. Tulajdonképpen bárkinek ajánlható, aki nem kifejezetten kemény őrző-védő ebet keres, és elég időt tud a kutyájára fordítani. Nem ajánlatos hosszú ideig egyedül hagyni, mert ez kínzással ér fel számára.

5. Dobermann

Ez a "fajta" nem csak mint éber jelzőkutya, hanem mint őrző-védő feladatokra kiválóan alkalmas munkakutya- és házikutya került be a köztudatba, a XX. század elejétől pedig rendőrkutyaként is széles körben elterjedt. A dobermann tenyésztés célja egy középnagy, erőteljes, izmos felépítésű kutya létrehozása, amely tömegessége mellett igen elegáns és nemes felépítésben testesül meg. A dobermann napjainkban kísérő-, védő- és munkakutyaként alkalmazható, de a családi környezethez is kitűnően alkalmazkodik.

4. Golden retriever

Számos országban a népszerűségi lista élén található kutya. Nem véletlenül: briliáns vadászeb, szemet gyönyörködtető küllemű, jó természetű, igénytelen házi kedvenc, lelkiismeretes, megbízható vakvezető, Szőrzete közepesen hosszú, selymes, színe a sárgásvörös különböző árnyalataiban fordul elő. Valamikor az 1800-as évek végén tenyésztették ki angol vadászkutyák, vérebek és fekete labrador retriever keresztezése révén. Vérbeli vadászeb, lelkesen és nagy kitartással követi a vadat, szimatmunkája kiváló, fürkészése alapos, „puha szája”, valamint elegáns apportírozása közismert. Világszerte népszerű „kedvencként” is, intelligens, kedves, hűséges, a gyerekek társaként megbízható és türelmes.

3. Német juhászkutya

Intelligens, mozgékony, kiegyensúlyozott. Szinte mértéktelen a temperamentuma, ennek ellenére engedelmes, figyelmes, elfogulatlan, a feladatokat jókedvűen végzi. Kellemes társ a háznál, imádja a gyermekeket, barátságos a háziállatokhoz. Ideális munkakutya, nagyon nehéz helyettesíteni, nem csoda, hogy fegyveres szerveknél, és más hasznos feladatok elvégzésére is ezt a fajtát választják.

2. Uszkár

Manapság az uszkárt társállatként tartják, igazi családtag válik belőle. Az óriás uszkárt egyes országokban ismét alkalmazzák vadászkutyaként, egyes egyedek akár szarvasgomba-keresőnek vagy vakvezetőnek is beválnak. A kisebb változatokat még ma is gyakran használják cirkuszi mutatványokban, ez is azt bizonyítja, hogy szinte bármire betanítható. A kutyasportokban, így az agility-ben és a flyball-ban, illetve a trükkös elemekben gazdag dog dancing-ben is nagyszerű sikereket ér el.

1. Border collie

Értelmes, tanulékony, aktív, ragaszkodó, érzékeny és játékos. Nagyon aktív ha a játékról van szó. Kiváló sport és munkakutya. A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. Nincs az a futball meccs, amibe ne avatkozna bele, ha játszanak a gyerekek. A border nagyon gyorsan tanul. Kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának ajánlható, aki nem sajnálja az időt és fáradságot a kutyájára. Az biztos, hogy a border coliie ezt bőségesen meghálálja.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor