Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

68. szám - 2008. december 8.

Motorvilág

Rendőrjubileum

Kereken száz évvel ezelőtt állították szolgálatba az első Harley Davidson rendőrmotorokat Detroit városában.
dr MUHI B. Béla

1
Egyesült Államok, a korlátlan lehetőségek országa. Marlyn Monroe, James Dean, Coca cola és a poros útszélen parkoló nepszemüveges, bőrkabátos, borostás motoros a hatalmas Harley Davidson járgányán. Hogy a Harley márkanév mit jelent a motoros világban nem kell külön elemezni, azt viszont kevesen tudják, hogy egyik másik motorgyártó sem készít olyan régen rendőrmotorokat, mint a Harley Davidson.A történet 1908-ban kezdődött. A detroiti városi rendőrségnél szolgálatba helyeztek egy egyhengeres Harley-t, és ezzel új fejezetet nyitottak az amerikai rend fenntartásában. Hamar rájöttek, hogy a motor gyors, fürge és sok rendőrségi feladatra alkalmasabb, mint az autó. Ennek megfelelően ugrásszerűen nőtt a rendőrmotorok száma. Fejlesztési szintjüket tekintve a rendőrmotorok mindig egy lépéssel előrébb tartottak a szériagyártmányoknál. Az 50-es években a rendőröknek különösen szükségük volt nagy teljesítményű motorokra, mivel akkoriban az amerikai fiatalok között divatba jött az utcai versenyzés. Ez odáig fajult, hogy a rendőrök saját Hot Rod szakosztályokat nyitottak, hogy szembe tudjanak szállni a fiatalokkal. A sokórás szolgálat közben kellően kényelmesnek is kellett lennie a rendőrmotornak, így különleges ülést és rugózást készített a Harley. Az ülés légrugóra támaszkodik, ennek saját kompresszora van, amivel a vezető súlyára állítható a légnyomás. Az amerikai járőrök igényeinek eleget tevő gépek sok más országban is helyt álltnak. A Harley Davidson ma 45 ország rendőrségének szállít motorokat. A kínálatban manapság három motor szerepel, az Electra Glide, a Road King és a Sportster 883. A Twin Cam erőforrással ellátott gépek a civil verziónál jóval erősebbek, a legújabb modellek már 103 köbinchnél (1688 köbcenti) tartanak. Az amerikai gyár a mai napig kínálja a motorok mellé az oldalkocsit, továbbá egy háromkerekű járgányt is. A Servicar nevet viselő gép eredetileg azt a célt szolgálta, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak kivinni a motoros járőröknek alkatrészt, vagy más tartozékot.

Magyarországon is szolgáltak már Harley rendőrmotorok. A 30-as évek végén Horthy Miklós 16 személyből álló kormányőrsége oldalkocsis Harley-kal biztosította a kormányzó és vendégei útját. Az első két motort az alakulat létrehozásakor vásároltak, ezek 1200 köbcentis VDS jelzésűek voltak, később 1300 köbcentis UHS modellek következtek. A 37 lóerős motorok igazi csodának számítottak akkoriban a pesti utcákon.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor