Tudta-e?
...hat deciliter üdítő elfogyasztásával 20 teáskanálnyi cukor jut a szervezetbe?

105. szám - 2013. június 01.

Diákverseny - beszámoló

Székelykevei lakodalmi szokások, kamaszkori konformizmus, dresszkód…

Lezajlott a XI. GENIUS konferencia
MUHI Béla | a szerző cikkei

5

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban 2013. június 1-én tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének egyik legrangosabb rendezvénye, a GENIUS konferencia. A tehetséges, kutató diákok verseny jellegű tanév végi seregszemléje ezúttal is igen színvonalasnak bizonyult. A verseny első, írásbeli fordulójára a diákok szakdolgozat formájában mutatták be kutatásaik eredményeit. A második forduló a szóbeli prezentáció volt, amikor mindegyik szekcióban háromtagú szakbizottság értékelte a felmutatott teljesítményt. Ezúttal mintegy százhúsz diák szerepelt kilenc szekcióban, a szakbizottság huszonhét tagú volt.

A rendezvény keretében került sor a VI. Diák menedzsment bajnokságra, valamint ez egyik szekció az I. Fogyasztóvédelmi diákverseny volt. A konferenciára szegedi diákok is beneveztek, így nemzetközivé vált a rendezvény.

A műszaki tudományok és az informatika témakörben többek között a motorkerékpár CAD modellje és végeselemes kivizsgálása, az SMS szavazórendszer, a tömbrendezési algoritmusok szerepeltek. Cérna Szabolcs, Tóth Valentin, Muhi Kristóf és Vörös Tamás (Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont) magyarkanizsai és Csipak Levente (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium) zentai diákok lettek a legjobbak.

A kémia szekcióban hallhattunk az új típusú (ionos) oldószerekről, egy potenciálisan rákellenes komplex oldatról, könnyeink sótartalmáról, az arany megmunkálásáról stb. Rozsnyik Szabolcs, Pósa Vivien és Mátéffy Kristóf, a zentai Bolyai gimnázium tanulói részesültek első díjban.

Az orvostudományi szekcióból is kiemelünk néhány kutatási témát: öntsünk tiszta vizet a pohárba!, a teljesítménynövelő szerek, az energiaitalok, a pánikbetegség,  szembetegségek és genetikai hátterük stb. A Zentai Gimnáziumból érkezett diákok, Mihalek Nóra, Novák Szabina és Katona Gábor kaptak első díjat.

A biológia szekcióban a vendéglátó iskola diákja, Marinkov Jelena lett a díjnyertes, aki a Sóskopó élővilágát vizsgálta, továbbá érdekes kutatómunka született a Jegricskával kapcsolatban is, valamint felfigyeltünk egy mezőgazdasági jellegű vizsgálatra, mely a trágyatelepek állapotát igyekezett felmérni.

Szabados Noémi, a zentai Bolyai gimnázium tanulója helytörténeti kutatása során Szenttamáson a vallási élet aktivistáit igyekezett feltárni. Papp Adrianna, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium tanulója székelykevei lakodalmi szokásokat vizsgált, iskolatársa, Marinkov Jelena Újbecse történelmével foglalkozott, a szegedi Szabó Tamás pedig kultúrtörténeti vizsgálatot mutatott Dresszkód című munkájában. Mindannyian első díjasok lettek.

Palusek Tímea és Vojter Emese (topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola) díjnyertes pszichológiai kutatómunkája azt vizsgálta, hogy mennyire vagyunk segítőkészek. Kosik Krisztina és Német Nikolett (Zentai Gimnázium) a gyermekkori bűnözésről, Gyuráki László (újvidéki Svetozar Marković Gimnázium) a Kamaszkori konformizmusról írt díjnyertes szakmunkát.

Osztatlan sikert aratott Domonkos Viktor (Zentai Gimnázium) magabiztos fellépése, nagyszerű tárgyi és szaknyelvi ismerete a szociológia, pontosabban a politológia tárgykörében (Egy európai álom című szakmunka).

Az első fogyasztóvédelmi diákverseny abszolút győztesei az újvidéki vendéglátó iskola tanulói lettek, akik három első díjat is elvittek, de jutott még egy első díj a zentai Egészségügyi Középiskolába is (ők kémiai jellegű témát vizsgáltak: Mi az igazság a dezodorok körül? Kiderítjük!)

A  VI. Vajdasági Diák Denedzsment Bajnokság ezúttal is a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola csapatainak sikerét hozta (két első díj), de szépen szerepeltek a szegedi és a temerini diákok is.

A fotográfia szekció legjobbjai: Magosi Orsolya (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), Ótos Annabella, Szűcs Attila (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék) és Kozma Lajos (Műszaki Iskola, Ada).

A GENIUS konferenciák célja immár tizenegy éve a tehetségek felkutatása és támogatása, a tehetségnevelés serkentése. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni. Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom vezetője kiemelte a mentorok, a felkészítő tanárok áldásos tevékenységét, a zsűritagok lelkiismeretes munkáját. Nagy Margit, a VMPE elnöke felszólalásában megköszönte a támogatók, elsősorban a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását. Ajándékkönyvekről ezúttal is a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Mindegyik diák és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevelet kaptak. 

Az eredmények letölthetők itt.

 

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor