Tudta-e?
Testük méretéhez képest a bogarak a legerősebb állatok bolygónkon. Egy orrszarvúbogár például saját tömegének 850-szeresét képes elvinni a hátán.

101. szám - 2013.

XIV. Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor

Tábor beszámoló

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tizennegyedik alkalommal rendezte meg a háromnapos általános iskolai tehetséggondozó diáktábort fizikából és kémiából.
MUHI Béla | a szerző cikkei

Vendéglátó ezúttal a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola volt, a foglalkozásokra az Ady épületben került sor. Pénteken, 2012. december 7-én az ünnepélyes megnyitón Szabó Tünde tanárnő, helyi szervező köszöntötte a 27 résztvevő diákot, a kísérő tanárokat és a megjelent szülőket. Juhász Márta igazgatónő köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt már egyszer vendégül láthatták ezt a tábort, és ezúttal is sikeres, tanulságos időtöltést kívánt a résztvevőknek. Muhi Béla, a GENIUS mozgalom elnöke, a rendezvény főszervezője a tehetséggondozás fontosságáról, a tehetségnevelés megvalósításnak lehetőségeiről, a fizika-kémia tábor eddigi történéseiről és eredményeiről beszélt. Kihangsúlyozta, hogy ezúttal is kikérték a szaktanárok javaslatait a résztvevő diákok kiválasztásában. Most magyarkanizsai, horgosi, oromhegyesi, becsei és zentai iskolák diákjai lettek bekapcsolva ebbe a tehetséggondozó programba. 

A folytatásban szakelőadásokat hallgattak, kísérleteznek, természettudományos jellegű fejtörő játékokban vettek részt a tehetséges tanulók. A foglalkozásokat tapasztalt szaktanárok vezették. Szabó Tünde hét részből álló laboratóriumi gyakorlatot vezetett, majd Tudósok arcképcsarnoka címmel tudománytörténeti előadást tartott. Balázs Piri Diana a Makrovilág és mikrovilág című előadásában az atomokról és a kozmoszról beszélt, majd ritkán látott hőtani jelenségeket is bemutatott. Dobó László a lézerekről szólt, és optikai kísérleteket mutatott be. Szórád Endre első előadásában rámutatott arra, hogy a mindennapi életben milyen sok esetben találkozhatunk a kémiával, a kémiai technológia eredményeivel. A folytatásban A redoxi folymatok és a színek változása címmel mutatott be látványos kísérleteket, miközben részletesen elmagyarázta a kémiai reakciókat. Muhi Béla előadásában kihangsúlyozta, hogy a tudomány az, ami összeköt bennünket, áldásival élnünk kell, és meg kell ismernünk a természeti törvényeket, majd sok kísérleti eszközt mutatott be, melyekkel „játszani” is lehetett.
A program része volt a tudományos témájú fejtörő, amikor az előadók által megfogalmazott kérdésekre kellett válaszolniuk a diákcsapatoknak. A laboratóriumi jegyzőkönyvekre, a mérési adatok pontosságára és a kivitelezés igényességére is pontok jártak.

Ez a tehetséggondozó diáktábor hagyományosan a fizika és kémia szakos tanárok szakmai találkozója is. A következő pedagógusok közreműködésével állt össze a részvevő diákok listája: Urbán Hodik Marianna, Fajka Valéria, Ferenc Erzsébet, Balázs Piri Diana, Dobó László, Holi T. U. Erika, Pletikoszity Tibor, Apró Tamara, Major József, Vass Ilona, Szabó Tünde. Közülük legtöbben el is kísérték a diákjaikat. A rendezvény lebonyolításában segítséget nyújtott még Jerasz Anikó, az iskola Ady épületének pedagógiai vezetője és a kisegítő személyzet néhány ügyeletes tagja.

A diáktábor munkáját megzavarta az erős havazás, a katasztrofális meteorológiai helyzet. Ezért a még tervezett hátralévő tevékenységeket a téli szünidőben folytatják.
A rendezvény támogatója az Emberi Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága. Ajándékokról hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. 

 
Csoportkép a megnyitóról


Szabó Tünde a laboratóriumi gyakorlatokhoz ad utasításokat…


Muhi Béla előadása - az asztalon az ajándékok egy része


A csodálatos „varázstükör”


Zajos hangtani jelenség…


Levitáció – légáramban a labda megáll a levegőben!


Szórád Endre a vegyszereket „bűvöli”


„Kiengedjük a szellemet a palackból!”


„Heves kémiai reakció – inkább az üveg mögül nézzük!”Uzsonnaszünet


A fizika-kémia diáktábor a pedagógusok számára is tanulságos volt

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor