Tudta-e?
4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" kifejezés. (moon - hold) - mivel a babilóniak holdhónapot használtak

79. szám - 2010. május 1.

VIII. GENIUS konferencia

Tojásfestő robot és a balkezesség fiziológiája

A verseny jellegű GENIUS konferencia egyre népszerűbb a vajdasági kutató diákok körében, mely ezúttal május 15-én került megrendezésre az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban.
MUHI Béla

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a vendéglátó iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS konferenciát. A diákok olyan eredeti szakmunkákkal, eszközökkel jelentkeztek a rendezvényre, amelyekkel bemutatták kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit. Több mint másfélszáz diák szerepelt 11 szekcióban, a zsűri harminchárom tagú volt.

A műszaki tudományok szekciójában a diákok többek között függőleges tengelyű szélturbinát, napkollektort, teniszütő húrozót, mechanikus és elektromos ablaktörlő rendszereket terveztek stb. Kiss László, Losonc Konrád, Almási Gábor, Medve Viktor, Fejős Krisztián, Juhász Kristóf voltak a legsikeresebbek. Matematikából és számítástechnikából Simonyi Máté, Velez Ottó, Vörös Csaba, Locki János, Szecsődi Imre, Pihe Edmond jeleskedtek. Tanulmányozták a számítógép alkalmazásának lehetőségeit a geometriában, tojásfestő robotot, autó robotot, többpontos érintőképernyőt terveztek, illetve programoztak.

A kémia szekcióban papírkromatográfiával azonosították az élelmiszerszínezékeket, összefüggést kerestek az elektromos vezetőképesség és a vizek keménysége között, vizsgálták a katalikus folyamatok hatását a reakciósebességre, élelmiszerek tejsavtartalmát mérték, a spenótban esetenként megjelenő ártalmas anyagokra hívták fel a figyelmet stb. Molnár Krisztina, Dévai Dóra, Piri Annamária, Erdélyi Ádám, Kopasz Tamás kapták a legmagasabb osztályzatot. Külön szerepelt a kémiai technológia szekció, ahol elsősorban Apró Gergely, Pusin Igor, Horváth Tamás, Szabó Ákos, Mijatov Sven, Gyorgyevics Katalin és Nagygyörgy Kristóf jeleskedett. A legsikeresebb témák itt: a paraffinolaj krakkolása, karbamid gyanta előállítása és vizsgálata, a velebiti kőolajban található korrozív kén kimutatása, a papír vizsgálata stb.

Az orvostudományi témakörben a balkezesség fiziológiája, az alkohol káros hatásának vizsgálata, a soványság, illetve a testtömeg extrém változásainak kimutatása és más tanulságos témák szerepeltek. Bicskei Andrea lett itt a legjobb. Bakos Evelin, Tesity Anna és Kincses Fanni voltak a biológia szekció sztárjai. Többek között a dohány, illetve a vele kapcsolatos káros szenvedély vizsgálata, nagyanyáink házi praktikáinak kutatása, a ritka védett vadvirágok elterjedése volt a téma.

A földrajz és környezetvédelem szekció nyertesei Kávai Zsuzsanna, Kincses Fanni, Kecskeméti Árpád és Tóth Enikő. A gimnazisták ökológiai lábnyomát keresték, a szennyvizek toxikológiai vizsgálatát végezték, a hulladékok újrahasznosításának ismeretét mérték fel.

A pszichológia szekció legjobbjai Komáromi Dóra, Török Csenge, Kávai Zsuzsanna, Kiss Júlia, Kormányos Ákos, Szerbák Anikó, Csőke Dóra, Horti Béla, Szőke Karolina és Nagy Judit voltak. Foglalkoztak a kettős kódolással, a hadarással, a színek pszichológiájával, az agresszióval, a pletykálással, a lelki folyamatok fizikai kimutatkozásával, a jutalmazás és tanulás kapcsolatával stb.

A szociológia témakör kiemelkedően legjobb eredményét Szögi Miklósnak az a tanulmánya hozta, mely a fiatalok újságolvasási szokásait vizsgálta a Képes Ifjúság hetilap tükrében. Szitás Emma és Gellér Ágnes Doroszlói bábaasszonyok a XX. században című munkája a kultúrtörténeti témakörben volt a legjobb, valamint Vrbáski Iván tanulmánya a szabadkai városházával kapcsolatban is osztatlan sikert aratott.

A közgazdaságtan szekció legjobbjai Bognár Renáta, Gavódi Barbara, Polyák Enikő, Apró Orsolya és Göblös Anita. A fotográfia témakör első helyezett diákjai Surányi Lea és Balogh Levente.
A díjkiosztáson Muhi Béla főszervező kiemelte a felkészítő tanárok áldásos munkáját, a szakbizottságok lelkiismeretes tevékenységét, és megköszönte a támogatók segítségét. Ezek a következők voltak: a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Szülőföld Alap, valamint a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács, mely a könyvjutalmakat biztosította. Mindegyik részvevő és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevelet kaptak.

A legjobb helyezést elért diákok ezúttal is lehetőséget kapnak a rangos hazai és nemzetközi versenyeken, diáktáborokban való részvételre.

A GENIUS konferencia célja a tehetségek felkutatása és támogatása, a tehetségnevelés serkentése. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni.

Az eredmények listája letölthető: itt

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor