Tudta-e?
...évente két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertőtlenítését is elvégeztetni, mert a berendezések gomba- és baktérium- tenyészetekkel lehetnek tele, a készülék ezért ilyenkor fertőzött levegőt keringet a belső térben?

234-235. szám - 2024. március-április

Rovástábla magyarból

Viszonylag ritkán kerül történelmi érdeklődésünk látókörébe a harmadik Magyarország, a Kuma folyó síkságán megtelepült keleti magyarok hazája, Gyeretyán (Jeretann) fejedelem országa Kummagyaria, és az általuk alapított Magyar nevű fővárosuk.
Delibeli József, okl. építőmérnök, kutató

2

Róla, kitűnő csomóponti fekvése miatt a korabeli kútfők, mint igen jelentős virágzó, távolsági kereskedelmet lebonyolító városról, palotáiról, kolostorairól és mecseteiről tudósítanak.

Szerény és hiányos, ellentmondásoktól sem mentes hazai krónikai emlékezetben is vannak halvány nyomok a kaukázusi magyarokról. Bíborban született Konstantin császár: „A birodalom kormányzása” című művében írja: „a nyugati vidéken lakó türkök mostanáig küldenek ügynököket, és meglátogatják őket, és gyakran hoznak tőlük választ.”

Bőséges információt szolgáltatnak a 9–10. századi arab és perzsa (Ibn Ruszta, Gardîzî, Al Bakri), kútfők, a kínai tudósítások, a 13. századi kaukázusi hittérítőkhöz intézett pápai bullák, melyekből több kumai, magyari püspök neve ismert. Kiemelendő az Arany Horda főhatalma alá került országról (1222) Abulghazi Bahadur tatár kán közlése...

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor