Tudta-e?
Az eszkimók által lakott hókunyhók sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak a modern hadseregek által használt barikádoknál. Sőt, majdnem teljesen láthatatlanok felülről nézve és infravörös kamerákkal sem vehetők észre a bent tartózkodók.

164. szám - 2018. május

Ez is kémia

A békák is „ismerik” a kémiát

Az ónpestis az a jelenség, amikor ónból készült tárgyak felületén foltok jelennek meg, melyek idővel egyre nagyobbakká válnak, s végül az egész tárgy elporlad. Az ónpestises tárgy vagy pora képes „megfertőzni” az ép óntárgyat…
SZÓRÁD Endre kémiatanár, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta

3

A batrachotoxin molekula, amit a kolumbiai őserdőben honos arany nyílméregbéka választ ki, és az emberre nézve is halálos. Megtalálható benne néhány funkciós csoport. A nyílméregbékáknak, mint nyílméreg szolgáltatóknak, a bőrváladéka erős mérget tartalmaz, mellyel egyes dél-amerikai indián törzsek a vadászathoz használt fúvócsöveik nyilait kenik be. Ennek a bőrváladéknak a kutatása a szerves kémia legizgalmasabb területeinek egyike. Cochrane (1823) Kolumbiában egy békát talált, melyet a spanyolok „ranas veneno” (mérges béka) névvel illettek. Egy sárga hátú, nagy, fekete szemű békáról volt szó. A hátbőre egy váladékot termel, mely a nyilak méreggel való bevonásához használható, miután az állatot egy kis láng közelébe tartották. Ez a méreg olyan erős, hogy egy jaguár, miután a vérébe jut, hamar görcsöt kap és kimúlik.

A batrachotoxin egy szokatlan vegyület, a szteroid-alkaloidákhoz tartozik, melyeket korábban csak növényekből ismertek. A méreg nagyfokú specificitást mutat az idegrendszerre. Egy nitrogéntartalmú 7-es gyűrű kapcsolódik a szterol vázhoz.

Toxicitás szempontjából a batrachotoxin a leghatásosabb természetes vegyületek egyike. Csak a palytoxin, egy csalánozó (Palythoa spp.) mérge, és egyes baktériumok mérge (pl. botulinum-toxin) előzik meg. A ciánkáli, melyet helytelenül a legveszélyesebb mérgek közé sorolnak, közel 5000-szer kevésbé mérgező, mint a batrachotoxin.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor