Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

176. szám - 2019. május

Csillagászat napja

Szegeden évente megrendezik a Csillagászat Napját. Minden érdeklődőt, többek között pedagógusokat és diákokat is várnak erre a nagyszabású rendezvényre…
MUHI Béla | a szerző cikkei

7

Dr. Szalai Tamás csillagász rendszeresen meghívott vendégelőadó az Apáczai Nyári Akadémián. Mint ismeretes, ez egy akkreditált tanári továbbképzés a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Apáczai Diákotthonában Újvidéken.

A személyes kapcsolat révén Dr. Szalai Tamástól folyamatosan kapjuk a csillagászattal, fizikával, természettudományokkal kapcsolatos híreket a Szegedi Egyetemről.

Ezúttal a következő szegedi programra hívja fel a figyelmünket:

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre Szegeden a Csillagászat
Napja
, amelynek idén is a Szent-Györgyi Albert Agóra ad otthont.

2019. május 11-én, szombaton 15:00-tól kezdődően három helyszínen zajlanak majd a könnyed ismeretterjesztő előadások és egyéb interaktív programok, változatos csillagászati és űrkutatási témákban.

Az udvaron – derült idő esetén – már napközben elkezdődnek a távcsöves bemutatók, amelyeket sötétedés után a látványos csillaghalmazok megfigyelése és lézeres
csillagképtúra fog megkoronázni.

Részletes információk a következő honlapon találhatók: https://www.facebook.com/events/506453403218634/

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor