Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

176. szám - 2019. május

Csillagászat napja

Szegeden évente megrendezik a Csillagászat Napját. Minden érdeklődőt, többek között pedagógusokat és diákokat is várnak erre a nagyszabású rendezvényre…
MUHI Béla | a szerző cikkei

7

Dr. Szalai Tamás csillagász rendszeresen meghívott vendégelőadó az Apáczai Nyári Akadémián. Mint ismeretes, ez egy akkreditált tanári továbbképzés a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Apáczai Diákotthonában Újvidéken.

A személyes kapcsolat révén Dr. Szalai Tamástól folyamatosan kapjuk a csillagászattal, fizikával, természettudományokkal kapcsolatos híreket a Szegedi Egyetemről.

Ezúttal a következő szegedi programra hívja fel a figyelmünket:

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre Szegeden a Csillagászat
Napja
, amelynek idén is a Szent-Györgyi Albert Agóra ad otthont.

2019. május 11-én, szombaton 15:00-tól kezdődően három helyszínen zajlanak majd a könnyed ismeretterjesztő előadások és egyéb interaktív programok, változatos csillagászati és űrkutatási témákban.

Az udvaron – derült idő esetén – már napközben elkezdődnek a távcsöves bemutatók, amelyeket sötétedés után a látványos csillaghalmazok megfigyelése és lézeres
csillagképtúra fog megkoronázni.

Részletes információk a következő honlapon találhatók: https://www.facebook.com/events/506453403218634/

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor