Tudta-e?
Hogy melyik a legrégibb magyar nyelvemlékünk ? A HALOTTI BESZÉD ÉS KÖNYÖRGÉS, 1200 körül keletkezett. Ez az elsõ olyan magyar nyelvű írás, mely komoly irodalmi érték is. A BESZÉD szabad, a KÖNYÖRGÉS szó szerinti fordítás latinból; összesen 274, az ismétlõdõ szavakat csak egyszer számítva 190 szóból áll.

133. szám - 2015. október

Fotoszintézissel is gyárthatunk üzemanyagot

Nem szégyen a természettől tanulni. Így gondolják ezt azok az amerikai kutatók is, akik olyan mesterséges levelet alkottak, ami napenergiából hidrogént állít elő. - See more at: http://www.autopro.hu/trend/Fotoszintezissel-is-gyarthatunk-uzemanyagot/16461/#sthash.q2Ov5rIl.dpuf

3

A napfény, víz és széndioxid alkalmazásával termelendő energia költséghatékony létrehozására megalapított, több amerikai intézet kutatólaboratóriumait összefogó Egyesített Mesterséges Fotoszintézis Központ (JCAP) a közelmúltban mutatott be egy olyan hatékony és biztonságos, napenergia működtette integrált rendszert a víz kiválasztásához, amely által hidrogén üzemanyagot állítható elő - adta hírül az sg.hu.

A növények természetes fotoszintézisét leutánzó rendszer gyakorlatilag egy mesterséges levél. - A szerkezet többéves, átfogó erőfeszítés eredménye, definiálva egy integrált nap-üzemanyag generátor összetevőit - fogalmazott Harry Atwater, a Caltech alkalmazott fizika és az anyagtudományok professzora.

Az új rendszer három fő összetevőből, egy membránból és két elektródából, egy fotoanódból és egy fotokatódból áll. A fotoanód a napfény hatására oxidálja a vízmolekulákat, protonokat és elektronokat, valamint oxigéngázt termel. A fotokatód újraegyesíti a protonokat és elektronokat, hidrogéngázt alkotva. A műanyag membrán szerepe a hidrogén- és az oxigéngáz külön tartása, keveredés esetén ugyanis gyulladás alakulhat ki, ami robbanáshoz vezetne. A membrán ezt meggátolja, s lehetővé teszi a hidrogén üzemanyag elkülönített, nyomás alatti tárolását, majd egy csővezetékbe juttatását.

A demonstrációs rendszer megközelítőleg egy négyzetcentiméter területű, a napfény 10 százalékát alakítja tárolt energiává, több mint 40 óra folyamatos működésre képes. A kutatók szerint biztonságát, stabilitását és teljesítményét tekintve az eddigi hasonló technológiák 5-10-szeresét nyújtja.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor