Tudta-e?
A rulettet Blaise Pascal, francia matematikus találta fel.

184. - 185. szám - 2020. január - február

Elektromos népautók

A németországi Zwickau városban elkezdődött az első teljesen elektromos Volkswagen személyautó, az ID.3 sorozatgyártása.

5

A Volkswagen csoport vezérigazgatója, Herbert Diess a sorozatgyártás beindításának alkalmából tartott ünnepségen elmondta, hogy ebben a gyárban nem csupán egy új modell gyártása kezdődik, hanem "a Volkswagen jövője” is. Az ünnepségen részt vett Angela Merkel kancellár is.

A vezérigazgató elmondta, hogy egy olyan ipari nemzetnek, mint Németország mindig újra fel kell találnia magát, mert csak a fejlődés révén tudja fenntartani teljesítményét.

Erre példa az egykori NDK területén fekvő Zwickau város, ahol kezdetben - a két világháború között - Horch márkájú autókat gyártottak, az NDK idején Trabantokat, most pedig a Volkswagen első sorozatgyártásra fejlesztett elektromos autóját.

A tervek szerint a zwickaui üzem Európa legnagyobb és leghatékonyabb elektromosautó-gyára lesz, fejlesztésére 1,2 milliárd eurót  fordítanak, és mind a 8000 munkást átképezik. Az igazgató kiemelte, hogy valószínűleg ez az autóipar történetének legnagyobb szabású "képzési offenzívája".

A Volkswagen vezetősége szerint a személyautók piacán nincs alternatívája az elektromos meghajtásnak, csak ezt a technológiát lehet bevezetni gyorsan, széles körben és elfogadható áron.

A hidrogénalapú meghajtási technológia csak a következő évtizedben válhat versenyképessé, és akkor is elsősorban a teherszállító járművek, a hajók és a repülőgépek számára.

Az autógyártásban jelenleg korszakváltás történik, már nem az a kérdés, hogy megtörténik-e az elektromos meghajtási technológiának az elfogadása, hanem az, hogy mely országok és gyártók tudnak a leggyorsabban átváltani az új technológiára. Németország minden bizonnyal továbbra is vezető szerepet kíván betölteni az autógyártásban, így az elektro-mobilitásban is az élen kell járnia.

A Volkswagen igazgatója az ünnepségen arról is szólt, hogy a villanyautókra való áttérés nélkül nem lehet győzni a klímaváltozás elleni küzdelemben. Mint mondta, a Volkswagen csoporthoz tartozó márkák jelenleg használatban lévő mintegy 100 millió gépkocsija a globális szén-dioxid-kibocsátás 1 százalékáért felelősek. A társaság célja, hogy ezt az értéket 2050-re 0-ra csökkentse, és már 2025-re 30 százalékkal mérsékeljék a kibocsátást. Az igazgató az ünnepségen letette valójában az esküt, hogy a cég megújult minden értelemben, többször utalva a Volkswagen közelmúlti botrányaira is. 

A zwickaui ünnepségen Angela Merkel elmondta, hogy az államvezetés két területen, az elektromos autók használatához szükséges töltőállomások hálózatának bővítésével és az elektromos autók vásárlását ösztönző kedvezményekkel tudja segíteni az elektro-mobilitás fejlődését Németországban. Megemlítette, hogy a kormány már több megbeszélést tartott a német autóipar vezetőivel a következő lépésekről. A tervek között említette, hogy 2030-ra 1 millió töltőállomást terveznek telepíteni az országban, a kormány ehhez 3,5 milliárd euró támogatást biztosít.

Visszatérve a Zwickau-i gyárra és az ID.3 modellre, meg kell említeni, hogy a Volkswagen szerint a világ egyik leginkább automatizált autógyára lesz, az autókat 1700 robot és 500-nál is több automata szállító egység mozgósításával szerelik össze. Az üzemet "menet közben", fokozatosan állítják át további új elektromos modellek gyártására.

Az átalakítás 2021-ben kezdődő utolsó szakaszának végén a gyárban már 6 féle elektromos autót készítenek majd, a csoport három márkája, a Volkswagen, az Audi és a Seat számára, és az üzem kapacitását évi 300.000 darabra növelik.

A most gyártásba kerülő ID.3 modell mindennapos használatra szánt, kompakt autó, alaptípusa egy 45 kilowattóra teljesítményű akkumulátorral rendelkezik, egy feltöltéssel legfeljebb 330 kilométert tud megtenni, ára 30.000 euró körül lesz.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor