Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Életmód

Az érelmeszesedésről

Dr. Mihalek Nóra

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) olyan kóros folyamat, amely az ütőerek (artériák) rugalmasságának elvesztéséhez vezet. Napjainkban az 50 év feletti korosztály jelentős hányadát érinti és az egyik legelterjedtebb szív- és vérkeringési betegségnek tekinthető.Tovább »

Gyógyszerallergia

Dr. Mihalek Nóra

Jól ismert tény, hogy a gyógyszerek többsége különböző mellékhatásokat vált ki, amelyek közé tartozhat az allergiás reakció is.Tovább »

Vashiányos vérszegénység

Dr. Mihalek Nóra

A vashiány napjaink egyik leggyakrabban előforduló rendellenessége úgy a fejlett, mint a fejlődő országokban.Tovább »

CT-diagnosztika

Dr. Mihalek Nóra

A computer tomográfia (ang. computed tomography – CT) a modern orvoslás egyik elengedhetetlen diagnosztikai eszközének tekinthető.Tovább »

Az ultrahang klinikai alkalmazása

Dr. Mihalek Nóra

Az orvosi képalkotás azokat a technikákat, eljárásokat jelöli, amelyek célja az emberi testről, vagy annak bizonyos részeiről klinikai vagy tudományos célból képet alkotni.Tovább »

A vénás elégtelenségről

Dr. Mihalek Nóra

A visszér a vénák kóros kitágulását jelölő rendellenesség és leggyakrabban az alsó végtagokon figyelhető meg.Tovább »

Az onkológiai páciensek aneszteziológiai vonatkozásai

Dr. Mihalek Nóra

Az onkológiai páciensek a betegek sérülékeny csoportját képezik, akik megkülönböztetett figyelmet és óvatosságot igényelnek a perioperatív időszakban.Tovább »

Vezetés kánikulában

Nyáron, a nagy hőségben a sofőr és az autó is igen komoly terhelésnek van kitéve.Tovább »

Az artériás hipertónia kezelése az elsődleges egészségügyi ellátás szintjén

Dr. Mihalek Nóra

A Vajdaság területére kiterjedő felmérések alapján a tartományban az elhalálozás vezető okának a szív és keringési rendszer megbetegedései tekinthetők (51,5%), valamint az elsődleges egészségügyi ellátás szintjén felállított vezető diagnózis az esszenciális hipertónia.Tovább »

A nagy vitamin átverés

Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

A táplálék-kiegészítő piac forgalma milliárd €-kban mérhető. Főleg a patikák nyernek rajtuk. A vörösbor resveratrol kivonata megelőzi az ütőér életveszélyes állapotát? A zabkorpa betalucanja elejét veszi a szívinfarktusnak?Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor