Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

226-227. szám - 2023. július-augusztus

Vezetés kánikulában

Nyáron, a nagy hőségben a sofőr és az autó is igen komoly terhelésnek van kitéve.

5

A nagy meleg, a forró utak már önmagukban is problémát jelentenek, főleg hosszabb, több órás autózás során. Nézzük meg először, hogy az autóval hogyan kell bánni nyáron, utána pedig hogy magunkra és az utasokra hogyan kell odafigyelni. 

Ellenőrizni kell a gumik állapotát egy nagyobb utazás előtt, mivel a meleg aszfalton jobban kopnak, ami a fogyasztás szempontjából is problémás, nem is beszélve a fékezés hatékonyságáról. Az olajszint ellenőrzése szintén fontos része a nyári felkészítésnek, és ugyanez vonatkozik a hűtőfolyadékra is. Ha pedig már a folyadékoknál tartunk, az ablakmosót se felejtsük el ellenőrizni: legyen nyári, bogároldós, és a lapátokat is nézzük meg, hogyan viselték a téli mínuszokat.

A forróságban könnyen lehet, hogy tönkremegy a több éves akkumulátor, hiszen a folyamatos hőhatás és a rázkódás együtt sérülést okozhat benne.

Nyáron sokat használjuk a légkondicionálót, úgyhogy a tisztítása rendkívül fontos, a pollenszűrővel együtt. Igazi baktérium tenyészet tud kialakulni a klímában néhány hónap alatt, úgyhogy a fertőtlenítés kifejezetten fontos.

Mit sem ér ám a tökéletesen felkészített autó, ha a sofőr a volán mögött nincs a helyzet magaslatán. A nagy meleghez való alkalmazkodás jelentős terhelést jelent a szervezet számára, így romlik a koncentrálóképesség, csökken a figyelem, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelik a közúti balesetek kockázatát.

A hőstressz miatt szaporább a pulzus, sokaknak egyből megfájdul a feje, és egyre nő az ingerültség is. Vannak szakértők, akik szerint hőségben autót vezetni hasonló kockázattal jár, mintha ittas lenne a sofőr.

A nyári meleg tehát sokat kivesz az emberből, ezért a legfontosabb, hogy a rendszeres folyadékbevitelről gondoskodjunk. Még munkába se induljunk el úgy, hogy nem teszünk egy palack vizet a kocsiba, mert nem tudhatjuk, hogy egy váratlan dugó miatt mennyit fogunk az autóban tölteni.

A nem megfelelő folyadékbevitel fáradékonyságot, ingerlékenységet okozhat, és ezek közül egyik sem a legszerencsésebb állapot egy autós esetében. Nagyobb út esetében gondoskodjunk arról, hogy az egész útra elegendő, lehetőleg hűtött víz legyen a kocsiban. A legjobb, ha egy hűtőtáskában tároljuk a vízet.

A cukros üdítőkkel óvatosan kell bánni a nagy melegben, némelyik inkább fokozza a szomjúságérzetet. Gondolni kell arra is, hogy valahol sokat kell vesztegelni lerobbanás vagy baleset miatt, ezért ennivaló is legyen az autóban arra az esetre, ha órákat kell várakozni.

Arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl meleg az autóban, viszont nem szabad a klímával sem túlzásba esni. Maximum 5-6 fok legyen a különbség a kocsin kívüli és belüli hőmérséklet között, különben nagy a valószínűsége, hogy megfázunk a legnagyobb nyári kánikulában is.

Ha hosszabb utat tervezünk, akkor be kell iktatni kisebb pihenőket az út során. Találkozhatunk ideges, lobbanékony sofőrökkel az úton, szabálytalansággal és balesetveszélyes helyzetekkel, amiket a többi sofőr türelmetlensége vagy kimerültsége okozhat.

A kánikulában érdemes kicsit visszavenni a tempóból. A hőségben való autóvezetés alapvetően is stresszt okozhat. A hőségben a szív gyorsabban ver, az izzadás és az idegesség pedig fokozódik, emiatt rendszerint a sofőrök agresszívebbek lesznek.

A kisgyerekeket és az állatokat sosem szabad az autóban bezárva hagyni, mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérséklet életveszélyes lehet. Ha az autót közvetlen napsugárzás éri, a belső tér percenként 1 fokot emelkedhet, így 30 fokról az autó belsejében akár 70 fokra is nőhet a hőmérséklet. Nem létezik teljes körű, hatékony védelem a leállított autó felmelegedésével szemben.Vannak, azonban olyan, speciális anyagból készült fóliák, melyeket az ablakra lehet rögzíteni, és legalább valamelyest csökkentik a túlmelegedést. Ha az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várni kell egy kicsit az indulással. Ki kell nyitni minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozhasson.

Nagy hőségben ne töltsük tele az üzemanyag-tartályt, mivel magas hőmérsékleten az üzemanyag térfogata megnő, ezért szivároghat, és fennáll a veszélye annak, hogy akár be is gyulladhat. Támpontot adhat, ha tudjuk, hogy egy 50 literes tank esetében kb. egy liternyi üzemanyagnak való helyet kell szabadon hagyni.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor