Tudta-e?
Ha valaki lassú, könnyen mondják rá: lusta mint a lajhár. Német tudósok kiderítették, a lajhár kevésbé lusta mint gondoljuk. Naponta átlagosan 9,6 órát alszik, ami nem számít soknak az állatvilágban, például a piton 18 órát pihen. A lajhár azért lassú, mert nagyon energia szegény a tápláléka, leginkább fakérget és leveleket eszik.

Életmód

Mozgáshiány - vérrögképződés

Dr. Mihalek Nóra

Nyáron a szabadtéri sportok és aktivitások helyet találnak a napi teendők listáján. Sokszor nem vesszük figyelembe, hogy egy kis mozgással mennyit teszünk szervezetünk javára. Ez a szöveg, most nem cukorbetegség vagy magas vérnyomáshoz kapcsolódik, hanem egy ritkább, viszont súlyosabb elváltozáshoz – a vérrög kialakulásához.Tovább »

Az Egészségügyi Világszervezet szerepe a koronavírus megfékezésében

Dr. Mihalek Nóra

Az egészség fogalmáról nemigen beszélhetünk egy kulcsfontosságú intézmény, az Egészségügyi Világszervezet megemlítése nélkül.Tovább »

A szűrővizsgálatok fontossága

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Az orvostudomány mai állása szerint, a betegségteher mérséklésére hosszú távon a betegségmegelőzés, a halálozás mérséklésére közép- és rövidtávon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia.Tovább »

Az ülő foglalkozással kapcsolatos nyakfájdalom

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A munkahelyi hiányzások hátterében leggyakrabban a mozgásszervrendszeri megbetegedések állnak.Tovább »

A csontsűrűség feltárja az oszteoporózis első jeleit

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely a kóros és spontán csonttörések kockázatának fokozódásával jár.Tovább »

Vigyázat – napsütés!

Dr. Mihalek Nóra

Megérkezett a nyár. A strandolás, kempingezések, utazások és pihenés ideje. A hideg téli és hüvös tavaszi napokat követő hirtelen megnövekvő hőmérséklet nagy kihatásal van, mint az idősebb emberek, mint pedig a fiatalabb populációra.Tovább »

Mit érdemes tudni a sérvekről?

Dr. CELLER Tibor

A sérv az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés a sebészetben.Tovább »

A sport hatása egészségünkre

Dr. CELLER Tibor

Az egészséges életmód javítja az állóképességet és az erőnlétet, segít a betegségek megelőzésébenTovább »

Alvásfekmérés a Vajdaságban élő magyarok között

A vasárnapi óraátállítás miatt újra a figyelem középpontjába került az alvás témaköre. Ennek kapcsán vizsgáltuk azt a felmérést, mely két héttel ezelőtt jelent meg és a Vajdaságban élő magyarok alvási szokásaival foglalkozott.Tovább »

Mire utal a pulzusszám?

Dr. CELLER Tibor

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor