Tudta-e?
...hogy Svédországban, Izlandon és Norvégiában teljesen tiltják a mesterséges élelmiszer-színezékeket?

224-225. szám - 2023. május-június

A nagy vitamin átverés

A táplálék-kiegészítő piac forgalma milliárd €-kban mérhető. Főleg a patikák nyernek rajtuk. A vörösbor resveratrol kivonata megelőzi az ütőér életveszélyes állapotát? A zabkorpa betalucanja elejét veszi a szívinfarktusnak?
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

A gyártók kerülik a pontos választ, de játszadoznak ilyen kérdésekkel. A portékát viszik, mint a cukrot, a részleteknek senki sem néz utána. Vitaminok, ásványi anyagok, növényi kivonatok – a szuplementer-biznisz dübörög. Ám normális étkezésnél tökfölöslegesek. Sőt, károsak is lehetnek; megtámadhatják a beleket, a vesét, a májat. A hatóságok sem biztonságosságukat, sem hatékonyságukat nem vizsgálják. Ezen felül a különböző szerek egyszerre szedése is kockázatos. A Verbraucherzentrale Bundesverband-nak a kérdezettek negyede bevallotta, hogy több szert is beszerzett egyszerre. Ehhez jön, hogy gyakran gyógyszerekkel együtt szedik be. „Ártani nem használ”, mondja a népbölcsesség. A gingkolevelek demenciánál nem segítenek, de vérhigítóval komplikációkhoz vezethetnek. Paula Krejbich, Marc Birringer, Oecotrophologie Fulda: „Rákdiagnózis után sokan orvosuk tudta nélkül nagy mennyiségben szednek vitaminokat, ásványokat, antioxidánsokat, hogy növeljék ellenálló képességüket. Ám ezzel csak állapotukon rontanak. Ezek a szerek a rákellenes gyógyszerek hatását gyöngíthetik, a rákos sejteket rezisztensé tehetik.”

A vizsgálatok gyógyító hatást nem találtak, de káros kölcsönhatást és csökkenő várható élettartamot igen. Egyre több az ismeretlen összetételű preparátum, pl. az izoflavonok szója, vörös here vagy kudzu gyökérből. Ezek a gyógyszer-táplálékkiegészítők közötti szürke
zónába sorolhatók. Hogy ezeket a kétséges szereket túlzottan vásárolják, az az erős egészség-propagandának is köszönhető. Túlsúlyosak pl. „zsírégető” pirulákat vehetnek, ha felülnek a
varázslatos gyors-fogyás igéretének. Aki agyát és szemét akarja jó karban tartani, szedhet „Omega-3-Brain Edition” nevű szert, csak 10,95€.

Ezektől a preparátumoktól nem leszünk sem szebbek, sem okosabbak, sem egészségesebbek. Mégis a németek 75%-a már kipróbált ilyet. 2012-ben 5125 ilyen termék volt a piacon, 10 évvel később már 40 000. A Statista cég 2018-ra 240 mrd $ forgalomra számít, ez 60% növekedés lenne.

A kiegészítők nem váltják be ígéretüket. Fordítva: még életünket is lerövidíthetik. Monika Rau, Uni Würzburg: ”Csak kevesen tudják, hogy ezek a táplálékkiegészítők nem engedélyezett gyógyszerek, hanem élelmiszerek, ezért nem vizsgálják őket.” A közhit szerint ezek valami jót jelentenek. Ám a valóságban meg is betegíthetnek. Sabrina Göddertz, Verbraucherzentrale Bundesverband Berlin: „Ismételten azt találjuk, hogy a vásárolható termékekben egyes összetevők túladagoltak és gyakran káros kombinációk fordulnak elő.” Ehhez jönnek a meg nem engedhető és irreális reklámígéretek. A kiegészítőkre azért hajtottak rá, mert több profitot hoznak, mint a normál élelmiszerek. Az ásványi anyagok, vitaminok és aminosavak koncentrátumait ampullákban, tablettákban, por formában vagy ivólevekben dobják piacra. Ám ezek valójában nem mások, mint drágított élelmiszerek és teljesen fölöslegesek. A gyakran gyógyszeralakú készítményekben nincsen semmi, ami ne lenne a közönséges élelmiszerekben.

Sabrina Göddertz, Verbraucherzentrale Bundesverband Berlin: „Ezek betegségekre nem alkalmasak. Csupán koncentráltak. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásnál a test mindent megkap. Minek kiegészítő, ha nincs mit kiegészíteni?” Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), Berlin: „Bizonyos esetekben még árthatnak is.” A mértéktelen egészségigéret becsap. Bizonyos jelzések reklám céljából megengedettek. A Healths-Claims-rendelet nem tiltja a „kalcium szükséges az egészséges csonthoz” kijelentést, de nem engedi a „ A kalcium kivédi a csonttöréseket”-kijelentést. „A biotin segít a hajápolásban” O.K., de a „Biotin kivédi a hajhullást” nem O.K.

Az EU Bizottság listáján sok olyan „claim” szerepel, ami használható. Ám szúrópróbák mutatják, sok gyártó csodákat igér. A Stuttgart-i Kémia Kutató Intézet 2021-ben kiértékelte a táplálék-kiegészítők reklámait. 38 cég 965 post-ja 40%-ban meg nem engedett állításokat találtak. A Silicium protect-nél ez állt: „Kivédi a vérzsírok általi oxidatív stresszt.” Egy oroszlánsövény-tartalmú készítményről azt állították, „Serkenti új idegsejtek növekedését.” Egy vegán gyümölcsgumi pedig megakadályozza a hajhullást. Az instagram tele van ilyen kétes reklámokkal, amiket influenszerek közvetítenek millióknak. Tőlük a hatóság 44 ilyen beírást talált, amiknek 90%-a nem megengedett. Ezek celebek, gyakran 600 000 követővel, fütyülnek az előírásokra. Nyilván a gyártók fizetik őket.

Peter Hauk, fogyasztóvédelmi miniszter, Baden-Württemberg: „Megszigorítjuk az élelmiszerellenőrzést, bár hiányoznak alkalmazottak.” A fogyasztóvédőknél sok vásárló panaszkodik, hogy becsapták őket. Amíg nem megy ki a fölszólítás, a kétes reklámokat tovább nyomják. Ha valamelyiket kénytelenek visszavonni, csinálnak helyette másikat. A politika túl van terhelve. Több táplálék-kiegészítő reklámja fittséget és vonzó külsőt ígér. Ám a zöld superfood-por nem helyettesítheti a valódi zöldséget. Cink-készítmények ugyanúgy nem hatnak a hajra, mint a biotin. Szőlőkivonat nem képes „kisimítani a narancsbőrt”. Halolaj omega 3 zsírsav sem javítja a memóriánkat.

A Stiftung Warentest 17 táplálék-kiegészítőt vizsgált meg. Egy szerről derült ki, hogy csupán fölösleges. A többi 16-nál túladagolás veszélye áll fönn, erről a gyártó nem tájékoztatott.

Az USA-ban 63 kórház sürgősségi felvételeit értékelték ki. Évi 23 000 beteg panasza a táplálék-kiegészítőkre vezetett vissza. Különösen sok nő szedett fogyást igérő tablettát, férfiak izomépítőt, sok idős pedig majd megfulladt a kapszuláktól.

A zsírban oldódó anyagok (D vitamin) a testben veszélyes mértékben fölhalmozódhatnak. Napi 100 mikrogram D-vitamin megemelheti a vér Ca-tartalmát (hiperkalcémia). A panaszok sok félék: fáradtság, izomgyöngeség, hányás, székrekedés, szívzavar, érelmeszesedés (BfR, Bundesinstitut für Risikobewertung Berlin). Tartós magas Ca-érték vesekőhöz, vese-elmeszedesédhez, vese-elégtelenséghez vezethetnek.

(...)

Gefährlicher Hokuspokus (SPIEGEL, 3. 6. 2023).

Vitamine, Mineralstoffe, Pflanzen-extrakte – das Geschäft mit Supplementen boomt.

 
 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor