Tudta-e?
Hogy a világ legkisebb műholdját 2000-ben bocsátották fel. A Picol-sat-1 és -2 ellenőrző műhold 250 grammos, kártyacsomag nagyságú szerkezet volt, és harminc méter hosszú huzal kötötte őket össze.

Életmód

A korai felismerés életet ment

Dr. Mihalek Nóra

Lassan több, mint két éve annak, hogy a pandémia okozta felfordulás a világ minden pontját érinti és ezekben a hónapokban maga a vírus, a különböző vírusmutációk és a vakcináció okozta dilemmák az egészségügy és a média teljes figyelmét vonják magukra.Tovább »

Alvás kicsit másként

Dr. Mihalek Nóra

Valószínűleg sokak számára nem ismeretlen az anesztézia fogalma, sőt minden bizonnyal az olvasók egy részének személyes tapasztalata is van ezzel az eljárással kapcsolatban. Maga az anesztézia szó görög eredetű és jelentése “érzés nélkül”, azaz az érzéstelenítést jelenti.Tovább »

Az “időutazók” betegségéről

Dr. Mihalek Nóra

Immár több mint két éve annak, hogy megszokott mindennapjaink gyökeresen megváltoztak és mindannyian alkalmazkodni kényszerültünk a járványügyi helyzethez.Tovább »

Rovarcsípés – kullancsok

Dr. Mihalek Nóra

A szabad ég alatt történő túrázás, sportolás szépségei mellett nem árt kicsit több figyelmet fordítani a természetben jelen levő, azonban sokunk számára ismeretlen veszélyforrásokra.Tovább »

Lélegezni és élni...

Dr. Mihalek Nóra

Az emúlt hónapokban, a világjárvány megjelenése óta egyre gyakrabban hallunk az intenzív terápiáról és a gyakran félelemet keltő eszközről - a lélegeztetőgépről. A médiában elhangzott információk helyes értelmezése érdekében pedig fontos tudni, hogy ez a gép hogyan működik, melyik esetekben indokolt az alkalmazása, milyen veszélyekkel jár a használata.Tovább »

Amikor kimerülnek a tartalékok...

Dr. Mihalek Nóra

A burnout, vagyis kiégési szindróma olyan tünetegyüttest jelöl, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, stresszhatások jelenlétének következtében alakul ki és fő jellemzője a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés.Tovább »

Társadalmi vállalkozások egészségügyi szemszögből

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A fogytékos munkavállalók egészségügyi képességeikhez alkalmazott munka a sikeres társadalmi vállalkozás alapjaTovább »

A D-vitamin jelentősége és meghatározása

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A legújabb tudományos felfedezések igazolják, hogy a D-vitaminnak (kalciferol) szerepe van számos súlyos betegség megelőzésében, és a megfelelő D-vitamin szint szükséges ezen betegségek eredményes kezeléséhez is. Ez az oka annak, hogy a D-vitamin napi bevitelére vonatkozó ajánlást 2012-ben megnövelték.Tovább »

A derékfájdalom és a műtét nélküli gerinc dekompresszió

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Az aktivitással összefüggő gerincrendellenességek egyik legmeghatározóbb tünete a derékfájdalom, amely a leggyakoribb – a mindennapi tevékenységet, aktivitást korlátozó – kellemetlen állapot.Tovább »

Méhnyakrák - figyelemmel megelőzhető

Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

A méhnyakrák leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő, nők körében az emlőrák után a második daganattípus, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. A tudomány mai álláspontja szerint a méhnyakrák kialakulásában nincs jelentős szerepe a genetikai öröklődésnek. Nagy részét a humán papilloma-vírus (HPV) vírus okozza.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor