Tudta-e?
4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" kifejezés. (moon - hold) - mivel a babilóniak holdhónapot használtak

75. szám - 2010. január 1.

Versenyfelhívás

Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Diákverseny fizikából és kémiából

A téli szünidőben kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a vajdasági szintű fizika-kémai általános iskolai diákverseny
MUHI Béla | a szerző cikkei

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében kilencedik alkalommal hirdeti meg a hagyományos Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Diákversenyt. A tanulók a fizika, a kémia és az interdiszciplináris témakörben megírt kísérleti jellegű szakmunkáikat három példányban 2010. január 5-ig a következő címre küldhetik be: VMPE, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54. A verseny helyszíne a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegysége, kezdete jan. 9-én 10 órakor. A legjobb versenyzők könyvjutalmat és számítógépes tartozékokat kapnak. Az összejövetel egyúttal a fizika és kémia szakos tanárok szakmai találkozója is. Főszervező Muhi Béla (tel. 064 266-00-51), helyi szervező Csizofszki László.

Ezen a természettudományos jellegű versenyen a diákok kísérleti, gyakorlati témákkal vehetnek részt. Három szakterület van: fizika, kémia és interdiszciplináris témakör. Az egy, illetve legfeljebb kétfős diákcsapatok felkészítő tanáruk közreműködésével, az iskolai szertár eszköztárát felhasználva, illetve saját készítésű eszközeikkel szakmai/tudományos jellegű demonstrációkat készítenek elő, kísérleteket, megfigyeléseket, méréseket, kutatásokat végeznek. Minderről néhány oldalas szakdolgozatot írnak, és ezzel jelentkeznek a versenyre. A versenyen bemutatják majd a kísérleteket.

A szakdolgozatot három példányban kell beküldeni. A szervezők elvárják, hogy a fedőlapon szerepeljen a tudományterület (fizika, kémia, interdiszciplináris), a dolgozat címe, a diákok és a felkészítő tanárok neve és elérhetősége, az iskola adatai. A dolgozatban röviden ismertetni kell a témakört, a kapcsolódó tudományos/műszaki ismereteket, majd az eszközök képi vagy grafikus bemutatása és a munka menete következik. Le kell írni a megfigyelési eredményeket, a mérési adatokat, a tapasztalatokat és a tanulságot.

A verseny napján a csapatok és felkészítő tanáraik 9-10 órakor érkeznek meg a vendéglátó iskolába. Magukkal hozzák az eszközeiket és mindazt, amire szükségük lesz a szakmunkák bemutatásához. Egy posztert is hoznak, amelyen szemléletesen bemutatják a munkát. Itt lehetnek színes rajzok, fényképek, nyomtatványok, táblázatok, képletek, a versenyzők fotói stb. – ez megkönnyíti az előadást, valamint a verseny után ez a poszter odahaza az iskolában a megszerzett oklevéllel együtt kiállítható. Elektronikus formában, CD-n is el lehet hozni a komplett anyagot.

Ez az összejövetel egyúttal a fizika és kémia szakos tanárok szakmai találkozója. A korszerű módszertani megoldások, a laboratóriumi gyakorlatok kivitelezése, a szemléltető oktatás témakörei kerülnek megvitatásra. A találkozón megjutalmazzák a legjobb kísérleti felszerelést, tudománytörténeti anyagot, oktatási jellegű újítást bemutató szaktanárt.

A zsűri tagjai: Csizofszki László, Urbán Hodik Marianna, Édes Katalin, Szórád Endre és Muhi Béla.

Mindegyik versenyző és a felkészítő tanárok megfelelő oklevélben részesülnek. Ajándékkönyvekről hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodik. A rendezvény támogatóinak köszönve más ajándékok, elsősorban számítógépes tartozékok is lesznek.

A tavalyi verseny képes beszámolója megtalálható itt:
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1995507444
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor