Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

75. szám - 2010. január 1.

GENIUS – a tehetséges diákokért

9. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákverseny

Látványos fizikai és kémiai kísérleteket lehetett látni a GENIUS mozgalom keretében megrendezett általános iskolai fizika-kémia diákversenyen.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A téli szünidőben kilencedik alkalommal került sor a vajdasági szintű Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett általános iskolai fizika-kémia diákversenyre. A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegysége január 9-én adott otthont a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tartományi szintű rendezvényének, melyre a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében került sor.

A diákok kísérleti jellegű szakdolgozatokkal nevezhettek be a versenyre, majd a döntőn be is bemutatták elméleti és gyakorlati tudásukat. Kísérleteket végeztek, és poszteren vagy számítógépes prezentáció formájában elmagyarázták az általuk kutatott témákat, és válaszoltak a szakbizottság kérdéseire.Fizikából a nyolcadik osztályosok közül első díjas lett Benkó Diana, aki saját készítésű optikai eszközeit mutatta be (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa – Martonosi tagozat). A hetedik osztályosok között Baráth Endre és Kávai Konrád volt a legjobb az anyagok hőtágulásának vizsgálatával (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa). A szabadesést tanulmányozta Pletikoszity Árpád és Úri Csilla, és második díjat kaptak (Kiss Ferenc Általános Iskola, Orom – Oromhegyes). Iskolatársaik, Bálint Árpád és Habi Benjamin harmadik díjat szereztek a Bermuda-rejtély című munkájukkal. Az anyagok sűrűségének meghatározásával foglalkozott a 6. osztályos Nagy Attila és Virág Zoltán, ők második díjban részesültek (Petőfi Sándor Általános Iskola, Magyarcsernye).

Kémiából nagyon erős volt a mezőny. A nyolcadik osztályosok közül két csapat is első díjban részesült: A szappan című munkával Kovács Káka Viktória, Nagy Emese és Kozma Mónika (Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér), valamint az Acidum ascorbicum (C-vitamin) című dolgozatukkal Cakó Sarolta és Novák Szabina (Stevan Sremac Általános Iskola, Thurzó Lajos munkaegység, Zenta). A karbokationok szerepe a kémiában elnevezésű témára Szűcs Orsolya második díjat kapott (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa). A hetedik osztályosok kategóriájában Gyömrei Kinga és Csernák Ildikó kémiai koktélokat tanulmányozott, látványos bemutatójuk nagy sikert aratott, így természetesen megkapták az első díjat (Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegység, Zenta). Iskolatársaik, Szél Lóránd és Kocsis Dániel Buborékbanzáj című szakmunkájukkal második díjat szereztek.

Egyes szakmunkák mindkét tudományterületet érintették, ezek az interdiszciplináris kategóriába lettek besorolva. Eredmények: Fénytörés és az oldatok koncentrációjának meghatározása refraktométerrel - Mátéffy Kristóf munkája, 1. díj (8. osztály, Nikola Tesla Általános Iskola, Bácstopolya); A tűz gyújtása és oltása - Kukli Zsófia és Szabó Sára munkája, 1. díj (7. osztály, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér); Üvegházhatás - Bicók Ervin és Kónya Nándor dolgozata, 1. díj (6. osztály, Petőfi Sándor Általános Iskola, Magyarcsernye).

Ki kell emelni a mentorok, vagyis a felkészítő tanárok áldásos munkáját, akik sok esetben szabad idejük feláldozásával dolgoztak a diákokkal, még a téli szünidőben is: Kleman Barsi Márta, Mátéffy Katica, Szabó Tünde, Pletikoszity Tibor, Gyenge Csilla, Hatala Zoltán, Major József. A szakbizottság tagjai Édes Katalin, Csizofszki László (helyi szervező), Urbán Hodik Marianna, Szórád Endre és Muhi Béla (főszervező) voltak.

Hagyományosan ez az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok szakmai találkozója, tanácskozása is. Kivételes alkalom arra, hogy anyanyelvükön értekezzenek szakmai, módszertani kérdésekről. A laboratóriumi gyakorlatok, a szemléltető kísérletek, demonstrációk szempontjából jó ötleteket lehetett látni a versenyen, a tankönyvekről, tantervekről is szó volt.

A diákok és a mentorok is elismerő oklevélben részesültek, ajándékkönyvekről szokás szerint a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A legjobbak még számítógépes tartozékokat is kaptak. Már évek óta a rendezvény főtámogatója a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium. A vendéglátó iskola, élén Sárosi Gabriella igazgatónővel, és a Thurzó Lajos munkaegység, melynek pedagógiai vezetője Tandari Ferenc, jó házigazdának bizonyult. Minden szakmai és egyéb feltételt megadtak ahhoz, hogy a rendezvény nagyszerű élményt jelentsen mindegyik részvevő számára.


Akik szappant gyártottak


Színes kémiai koktélok


Fizika és kémia szakos tanárok tanácskozása


Kezdődhet a verseny


Oklevelek és ajándékok


Óriási szappanbuborék


Saját készítésű optikai eszközök


Tűzgyújtás magas feszültségű szikrakisüléssel


Fontos a pontosság – munkában a hatodikosok


Összefoglaló

A szakbizottság tagjai:
Édes Katalin, Csizofszki László, Urbán Hodik Marianna, Szórád Endre, Muhi Béla

Eredmények:

FIZIKA

Optikai eszközök 1. díj
Benkó Diana, 8. osztály, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa – Martonosi tagozat. Mentor: Szabó Tünde

Hőtágulás 1. díj
Baráth Endre, Kávai Konrád, 7. osztály, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa. Mentor: Szabó Tünde

Szabadesés 2. díj
Pletikoszity Árpád, Úri Csilla, 7. osztály, Kiss Ferenc Általános Iskola, Orom - Oromhegyes. Mentor: Pletikoszity Tibor

A Bermuda-rejtély 3. díj
Bálint Árpád, Habi Benjamin, 7. osztály, Kiss Ferenc Általános Iskola, Orom - Oromhegyes. Mentor: Pletikoszity Tibor

A sűrűség meghatározása 2. díj
Nagy Attila, Virág Zoltán, 6. osztály, Petőfi Sándor Általános Iskola, Magyarcsernye. Mentor: Gyenge Csilla

KÉMIA

A szappan 1. díj
Kovács Káka Viktória, Nagy Emese, Kozma Mónika, 8. osztály, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér. Mentor: Hatala Zoltán

Acidum ascorbicum 1. díj
Cakó Sarolta, Novák Szabina, 8. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola, Thurzó Lajos munkaegység, Zenta. Mentor: Urbán Hodik Marianna.

A karbokationok szerepe a kémiában 2. díj
Szűcs Orsolya, 8. osztály, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa. Mentor: Major József

Kémiai koktél 1. díj
Gyömrei Kinga, Csernák Ildikó, 7. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegység, Zenta. Mentor: Kleman Barsi Márta

Buborékbanzáj 2. díj
Szél Lóránd, Kocsis Dániel, 7. osztály, Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegység, Zenta. Mentor: Kleman Barsi Márta

INTERDISZCIPLINÁRIS TERÜLET

Fénytörés és az oldatok koncentrációjának
meghatározása refraktométerrel 1. díj

Mátéffy Kristóf, 8. osztály, Nikola Tesla Általános Iskola, Bácstopolya.
Mentor: Mátéffy Katica

A tűz gyújtása és oltása 1. díj
Kukli Zsófia, Szabó Sára, 7. osztály, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér. Mentor: Hatala Zoltán

Üvegházhatás 1. díj
Bicók Ervin, Kónya Nándor, 6. osztály, Petőfi Sándor Általános Iskola, Magyarcsernye. Mentor: Gyenge Csilla
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor