Tudta-e?
...hogy egy felnőtt ember tüdejében naponta kb. 10 ezer liternyi levegő cserélődik?

213. szám - 2022. június

Alvás kicsit másként

Valószínűleg sokak számára nem ismeretlen az anesztézia fogalma, sőt minden bizonnyal az olvasók egy részének személyes tapasztalata is van ezzel az eljárással kapcsolatban. Maga az anesztézia szó görög eredetű és jelentése “érzés nélkül”, azaz az érzéstelenítést jelenti.
Dr. Mihalek Nóra

Az érzéstelenítés az az állapot amely fennállásakor különböző gyógyszerek hatására a külvilág ingereinek az érzékelése részben vagy teljesen blokkolva van, azaz a beérkező információkat az idegrendszer meghatározott ideig nem dolgozza fel. Az általános anesztézia jellemzői a megfordítható eszméletvesztés, a test egy részén vagy egész felületén megjelenő érzéketlenség, valamint az izomreflexek blokkolása, így ennek az állapotnak a kiváltását gyakran nevezik altatásnak is. Az érzéstelenítés másik módja a lokális (regionális) érzéstelenítés, amely során a test csak egy meghatározott részén következik be az ingerületátvitel blokkolása (pl. helyi érzéstelenítés fogjavítás alkalmával). Az általános anesztézia és a regionális anesztézia bizonyos modalitásai lehetővé teszik a fájdalom- és stresszmentes sebészeti eljárás lebonyolítását.

Az általános anesztéziát, vagyis a műtét elvégzéséhez szükséges alvás állapotát többféleképpen el lehet érni az alkalmazott gyógyszerek a szervezetbe juttatásának a módjától függően. Inhalációs anesztézia során a tudat elnyomása illékony, belélegezhető altatószerek belélegzésével következik be, míg teljes intravénás anesztézia alkalmazásakor a gyógyszerek a vénákon keresztül jutnak a szervezetbe és vezetnek a tudat kikapcsolásához. A klinikai gyakorlatban leginkább a kombinált anesztézia terjedt el, vagyis a bevezetés intravénás úton történik, míg az érzéstelenítés megtartása a műtét során inhalációs szerekkel folytatódik.

Az altatás alkalmával többféle gyógyszercsoportba tartozó orvosságot használnak a biztonságos anesztézia elérésének érdekében. Az esetek többségében először benzodiazepin típusú szorongáscsökkentőt és opioid fájdalomcsillapítót adnak a betegnek, ami elősegíti a műtétre váró páciens ellazítását és a nyugodt bevezetést az érzéstelenítésbe. Ezután a propofol nevű anesztetikum bevitele következik, aminek hatására a beteg elalszik. Ez az orvosság karakterisztikus tejfehér színű, így nagyon könnyen megkülönböztethető a többi gyógyszertől. A propofol adagolása után szükséges az izomrelaxáns alkalmazása, ami az izmok ellazulását és mozdulatlanságát idézi elő. A teljes izomrelaxáció elérése több okból is fontos, egyrészt a sebészeti eljáráshoz elengedhetetlen mozdulatlanság biztosítása érdekében, másrészt viszont az intubálás lehetővététele miatt. Az intubálás az anesztézia egyik sarkallatos pontja, mivel íly módon lehetséges a légutak biztosítása a legmegbízhatóbb módon. Ez a folyamat során egy rugalmas műanyag csövet vezetnek a beteg légcsövébe a szájon, ritkábban az orron keresztül, majd ezt a csövet az altatógéphez csatlakoztatják és így lehetővé válik az oxigén és a belélegezhető altatószerek adagolása. Kombinált anesztézia alkalmával az intubálást követően elkezdődik a szevofluran nevű belélegezhető anesztetikum bevitele, míg a többi orvosság szükség szerinti alkalmazása folytatódik a műtét teljes időtartama alatt. Az operáció befejeztével az aneszteziológus csökkenti a gyógyszerek bevitelét a páciens szervezetébe, így a beteg lassan ébredni kezd, majd pedig a spontán lélegzés visszatérése után a műanyag csövet eltávolítják a légcsőből. A műtét befejeztével a beteg fájdalomcsillapítókat kap, amelyek biztosítják az operáció utáni minél fájdalommentesebb felépülést. Az operáció teljes időtartama alatt folyamatosan történik az életfunkciók követése.

Nagyon fontos hangsúlyozni a műtét előtti felkészülés fontosságát, ugyanis az aneszteziológus ilyenkor értesül a páciens esetleges krónikus betegségeiről és a beteg által használt gyógyszerekről, esetleges korábbi allergiás reakciókról és ezek a tényezők nagyban befolyásolhatják az érzéstelenítés folyamatát és kimenetelét. Hasonlóan fontos a műtét utáni ébredést követő megfigyelés is, mivel ilyenkor kell meggyőződni arról, hogy a páciens összes életfunkciója helyreállt és a beteg nem érez fájdalmat.

A cikket pedig egy aneszteziológus tanárom bölcs gondolatával zárnám: “Altatni mindenki tud, de a beteg felébresztése a valódi tudomány...”

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor