Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

140. szám - 2016. május 1.

Kiállítás

Színes természettudomány

Muhi Béla Fizikország kapujában című könyvének illusztrációihoz készült kiállítás a Somogyi Könyvtárban Szegeden. Az illusztrációkat Tóth Alisa készítette.

7

A megnyitó beszéd előtt Surján Noémi, a Neveléstudományi Doktori Iskola hallgatója klarinéton Malcolm Arnold Fantázia című művet adta elő.

A köszöntő beszédet Sófi József, az SZTE Tehetségpont keretében működő a Szegedi Tehetségekért Alapítvány elnöke mondta, majd a munkákat Nagy Károly festőművész, a Szegedi Szépmíves Céh elnöke véleményezte. A számos vendég mellett jelen volt többek között Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője és Ivan Karlavaris, az újvidéki Művészeti Akadémia fényképészet professzora.

A kiállítás május 12-26 között tekinthető meg.

Tóth Alisa tanulmányait az Újvidéki Egyetem Művészeti Karán, a Művészeti Akadémián grafikusművész-pedagógus alapszakon, majd újmédia művészet mesterszakon végezte. 2011-2014-ig a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium szaktanáraként oktatott grafika, számítógépes grafika és multimédia tantárgyakat, majd a 2014-2015-ös iskolaévtől az SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola ösztöndíjas hallgatója. Szabadidejében illusztrálással és tervezőgrafikával foglalkozik, főként gyermekkönyvek és versek vizuális megjelenítésével.

Díjak, ösztöndíjak

2007-2011. Díjak az elért kimagasló tanulmányi eredményekért, Újvidéki Egyetem

2010-2011. Dositeja Fiatal Tehetségekért Ösztöndíj

2010. DAAD nyelvtanulási ösztöndíj, München

2013. I. helyezés, VMTDK, Újvidék, Művészetek kategória

2015. SZTE Talent Ösztöndíj, Arany minősítésű fokozat, Művészetek kategória

2015. Nemzet Fiatal Tehetsége Ösztöndíj

Önálló kiállítások:

2012. Művelődési és Oktatási Központ, Csóka

2013. Mester projektum kiállítása, Multimediális központ, Művészeti Akadémia, Újvidék

2013. Városi múzeum, Grafika és multimédia kiállítás

2014. Önálló tárlat, Grafika és multimédia, Művészeti Labirintus, Újvidék

2015. Illusztráció kiállítás, az SZTE Alma Mater szervezésében, Szeged

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor