Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Érdekesség Beethovenről

A világhírű zeneszerző, Ludwig van Beethoven a technika fejlődésére is hatott: egyik műve befolyásolta a CD ipar kialakulását…

4

Tudtad-e, hogy Beethoven miatt lett 12 cm átmérőjű a CD-lemez?

A március 29-én tartott temetési menetben a becslések szerint több tízezer ember vett részt. A fáklyavivők között volt Franz Schubert is, aki másfél évvel később halt meg, kérésére Beethoven mellé temették.

Idézzük fel Beethoven legnagyobb hatású és talán legismertebb művéhez, a 9. szimfóniához kapcsolódó legérdekesebb részleteket.

Beethoven 9. szimfóniájának negyedik tételét az Európa Tanács 1972-ben választotta Európa jelképévé. 1985-től hivatalosan is az Örömóda lett az Európai Unió himnusza. Beethovennek ez volt az utolsó szimfóniája, amit 1824-ben, mindössze három évvel a halála előtt fejezett be. A mű gyakorlatilag az első képviselője a későbbi kórusszimfónia műfajának. Beethoven Kilencedikjében az utolsó tételben kapcsolódik négy szólista és kórus a szimfonikus zenekarhoz.

Beethoven a kórustétel szövegét Friedrich Schiller 1785-ben írt “Az örömhöz" című ódájából kölcsönözte.

A szimfónia premierjét 1824. május 7-én tartották Bécsben. Beethoven ekkorra már teljesen elvesztette a hallását. A mű vége előtt néhány taktussal a közönség üdvrivalgásban és tapsban tört ki, Beethoven azonban ebből semmit nem hallott és tovább vezényelt. A bemutató egyik szólistája, Caroline Unger ment oda a mesterhez, hogy Beethoven a közönség felé forduljon és fogadhassa a tetszésnyilvánítást.

A közönség ötszörös álló tapssal üdvözölte Beethovent, ami úgy látszik több volt mint sok, hiszen a császári pár is csak háromszorost érdemelt. Később meg is jelentek a rendfenntartók, hogy leállítsák az ünneplést.

Beethoven soha nem használt ekkora zenekari apparátust egyik művénél sem, mint a 9. szimfóniánál. Tíz fafúvóst, négy ütőst, négy énekes szólistát, kilenc rézfúvóst, kórust és vonósokat írt a darabba.

Beethoven ikonikus műve a technika fejlődésére is hatott. A Philips cég, amikor elkezdte a CD-lemezek gyártását eredetileg 11,5 cm átmérővel tervezte a lemezeket, a Sony pedig a 10 cm mellett tette le a voksát. Felmerült azonban, hogy Beethoven 9. szimfóniájának el kellene férnie egyetlen lemezen. A szimfónia hanganyaga 65 és 74 perc között váltakozhat, ez a terjedelem viszont csak egy 12 cm átmérőjű lemezre fér fel. Az utóbbi szabvánnyal kezdték meg a CD-gyártást.

Beethoven öntörvényű muzsikus volt, aki sokkal inkább hallgatott a megérzéseire, mint a szabályokra és a tradíciókra. Kortársaiból viselkedésével és zeneszerzői attitűdjével inkább csak ellenszenvet váltott ki, az utódok azonban előszeretettel hivatkoztak rá és használták is fel műveit.

• Wagner elkészítette saját hangszerelését a 9. szimfóniából.
• Brahms I. (c-moll) szimfóniáját Beethoven Tízedikjeként is emlegetik, hiszen itt-ott felsejlenek benne az Örömóda motívumai.
• A 9. szimfónia első tételének egyes részei sok rokonságot mutatnak Bruckner későbbi 3. szimfóniájával.
• Mahler a Beethoven szimfónia első tételének hangulatát és textúráját saját I. szimfóniájában idézi meg.
• A Kilencedik scherzójának motívumait Dvořak Újvilág szimfóniájának harmadik tételében halljuk vissza.

Forrás: https://papageno.hu/featured/2017/03/190-eve-hunyt-el-beethoven/

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor