Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

159-160. szám - 2017. december - 2018. január

A művészet megtartó ereje

Merre megy a hajónk a végtelen időben és térben? Mindenki magában hordozza az iránytűt, s magában határozza meg az irányt. Ki segíthet eligazodni?
PaedDr. BORBÉLY Károly festőművész, SZIE

11

 „A szépség igazság és megfoghatatlanság egyszerre. Ember számára a világ, világ számára az ember: messzeség. Kettejükből kettős tér jön létre. Természetesen az igazság sem változhatatlan, hiszen az ember fizikai és gondolkodói mozgásából születik. De mert az igazság formáját, a szépséget újra meg újra megkeressük, a jóságra való törekvésünknek vereséget szenvednie nem kell.” (Karátson, 1975)

Karátson Gábor a művészet felől közelíti a gondolkodó ember ezen alapkérdéseit. És nem ugyanezzel foglalkozik-e végső soron a pedagógia tudománya is? Igaz, jó, szép és isteni -tudomány, erkölcs, művészet és hit – a fő pillérei. Mert a szép a jónak következménye.

A teljes írás itt olvasható.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor