Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

183. szám - 2019. december

Középszintű állami és felekezeti iskolák...

Egy nemzetközi konferencia nyomán megjelentetett kiadvány bemutatása.
Agnieszka Barátka recenziója, Varsói Tudományegyetem Magyar Tanszék, PhD-hallgató

10

2019. március 20-án tizedik alkalommal került sor „A magyarság megtartó ereje a Kárpát-medencében” témakörben a Középszintű állami és felekezeti iskolák, tanítóképzők és árvaházak 1869-1949 címmel konferenciára. Ennek nyomán 2019. őszén megjelent a Kárpát-medencei magyarság összefogását reprezentáló tanulmánykötet...

A MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) Magyarságkutató Munkabizottságnak vezetője, Kováts-Németh Mária főszervező kezdeményezésére 2019. március 20-án tizedik alkalommal került sor „A magyarság megtartó ereje a Kárpát-medencében” témakörben a Középszintű állami és felekezeti iskolák, tanítóképzők és árvaházak 1869-1949 címmel konferenciára. A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kara, a Kodolányi János Egyetem és a Százak Tanácsa együttműködése eredményeként a Kárpát-medencében működő felsőoktatási – magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, ukrajnai, erdélyi, vajdasági – intézmények vezetői, professzorai, kutatói, szakemberei egyetértően hangsúlyozták: a tudomány művelése mindnyájuk szent kötelessége és felelőssége, ahogy az írás mondja: „Te pedig azokat szóljad,  amik az egészséges tudományhoz illenek.” (Tituszhoz írott levél 2,1)

S 2019 őszén megjelent a Kárpát-medencei magyarság összefogását reprezentáló tanulmánykötet, mely szívesen fogadta a 37 tanulmány közé a Varsói Tudományegyetem oktatóinak kutatásait is.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor