Tudta-e?
...hogy kié volt az elsõ könyvtár? Asszúrbanipál asszír királyé volt az elsõ nagy gyűjtemény, mely körülbelül 2600 évvel ezelõtt létesült. A könyvtárban gyűjtötték össze az asszír királyok hadjáratairól szóló történeteket, valamint leveleiket és rendeleteiket. A "könyvek" valójában ékírással telerótt agyagtáblák voltak, melyeket gondosan leltároztak és belenyomták a király pecsétjét is.

március 13.

GENIUS

Géniuszok konferenciája

Színvonalas szakmunkákat mutattak be a kutató diákok
MUHI Béla - fotók: Dávid Csilla és Urbán Gábor | a szerző cikkei

A középiskolás tehetséges diákok hagyományos GENIUS konferenciáját és vajdasági szintű versenyét május 9-én tartották meg az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban.

A rangos GENIUS konferenciát, a tehetséges, kutató diákok tanév végi, verseny jellegű seregszemléjét immár hetedik alkalommal rendezte meg a vendéglátó iskola és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Minden évben több a szakmunka, ezúttal 138-at jelentettek be, másfél száz diák szerepelt 11 szekcióban, a zsűri harminctagú volt. A műszaki, számítástechnikai szekcióban a diákok különböző szerkezeteket, pl. szivattyút, markolót, darálót, keverőt, szaxofont (!) modelleztek, genetikai algoritmusokkal foglalkoztak, térinformatikai alkalmazásokat tanulmányoztak stb. Első díjasok: Gombos Tamás, Kiss László, Császár Andor, Szabó Ákos és Pelle Viktor. A matematikusok játékelmélettel, számítógépes vizualizációval, hindu és japán matematikai hagyományokkal, tudománytörténettel foglalkoztak. A legjobbak Kopasz Tamás, Vrbáski Iván, Simonyi Máté voltak. Az általános kémia szekcióban szó volt a konyhasóról, a foszforról, a szaglás kémiájáról, a kémiáról a konyhában, a bekelitről stb. Elsők lettek: Fényszárosi Sára, Szögi Miklós, Katona András, Oláh Tamás, Simonyi Máté. A szerves kémia szekció legjobbjai: Lévai Dóra, Mátéffy Orsolya, Molnár Krisztina, Nagy Abonyi Emese, Víg Anna, Kiss Júlia, Pápista Zsolt, Szennyes Tivadar. Ebben a szekcióban a tej savas erjedése, a csokoládé, a cukor, a génmódosítás és hasonló témák voltak „terítéken”. A kémiai technológia népes szakcsoportjában robbantottak, lángot fújattak, természetbarát műanyagot gyártottak, üveget, kerámiát stb. tanulmányoztak. A csoport első díjasai: Kecsenovity Egon, Tóth Szabolcs és Sarok Emma. Az orvosi szakosztályban többek között az allergiáról, a női panaszokról, az emlőrákról, a bőrátültetésről értekeztek. Első díjat érdemelt Petrović Denis, Süli Mónika, Csúzdi Valentina és Ágoston Szabina. A biológia szekcióban többek között a baglyokat, papagájokat, kutyákat, gombákat, a csalánt tanulmányozták a tanulók. Legnagyobb sikert Balogh Levente, Krivek Gabriella, Mészáros Attila és Kormányos Ákos ért el. A történészeknél Ternovácz Bálintnak a bácsi várról írt tanulmánya volt a legjobb, Tóth Tamara, Füstös Dianna és Sarok Emma pedig környezetvédelmi témákkal remekeltek. Bicskei Andrea és Reéb Zsófia kultúrtörténeti témával nyertek, Halász Hargitta az 1999-es bombázások pszichológiai utóhatásával szerepelt jól, Oláh Tamás szociológiai témával győzött, Nagybani Tamara pedig az örök irodalmi vitát taglalta: Átköltés vagy fordítás? A II. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság a közgazdasági szekcióban került megrendezésre. Borsos Árpád, Varga Tamara, Fodor Szabolcs és Stajer Andrea lettek a győztesek. A fotográfus szakosztály legjobbjai Balogh Levente, Sütő Anna és Kurcinák Laura.

A díjkiosztáson Muhi Béla főszervező kiemelte a mentorok áldásos munkáját, valamint a szakbizottságok lelkiismeretes tevékenységét, és megköszönte a támogatók, a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Szülőföld Alap és a hazai Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács, illetve a közgazdasági szekció esetében a magyarkanizsai Tisacoop vállalat segítségét.A részvevők és a felkészítő tanárok megfelelő oklevelet, könyvjutalmat kaptak.
A legjobb helyezést elért diákok ezúttal is lehetőséget kapnak a rangos hazai és nemzetközi versenyeken, diáktáborokban való részvételre.

Bebizonyosodott, hogy vannak tehetségeink, akikre érdemes odafigyelni. Felemelkedésüket, érvényesülésüket csakis magasabb szintű tarsadalmi összefogással segíthetjük. A tehetségnevelés az egyik legfontosabb oktatási feladatunk.

Az verseny eredményei letölthetők: ittISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor