Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

március 13.

Versenyfelhívás

II. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Fókusz - tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat szerkesztősége meghirdeti a második Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot, melyen hazai középiskolások vehetnek részt.

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Fókusz - tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat szerkesztősége meghirdeti a második Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot, melyen hazai középiskolások vehetnek részt. A verseny egy üzleti szimulációs játékra épül, melyben a tanuló egy képzeletbeli vállalat vezetőjének szerepét tölti be. Cél a fiatalok érdeklődésének felkeltése a vállalkozások iránt, a tehetségek felkutatása és felkarolása ebben a témakörben. A verseny egyúttal szakmai találkozó is a mentorok, a szaktanárok részére, melynek keretében módszertani és szaknyelvi kérdésekről lesz szó.

A verseny két fordulóból áll. Az első fordulóban 10 kérdésre kell írásban válaszolni, és a regisztrációs lappal együtt 2009. április 20-ig elektronikus formában beküldeni. A válaszok kérdésenként maximum 20 sor terjedelműek lehetnek (Times New Roman betűtípus, 12-es betűnagyság). A legsikeresebb diákok meghívást kapnak a második fordulóra, ahová egy üzleti (business) tervet kell elkészíteni, és azt Power Point-os vetítés mellett bemutatni a zsűrinek. A szóbeli döntő május 9-én 10 órakor, a GENIUS versennyel párhuzamosan lesz megtartva Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban (Njegoš utca 22). A tanulók kérhetik (de ez nem feltétel) mentor, felkészítő tanár segítségét. Minden részvevő oklevélben és könyvajándékban részesül.

A verseny szervezői:
Vujičić Sava mgr., közgazdász, tanár, oslo@sabotronic.co.yu
Muhi B. Béla mgr., egyetemi tanársegéd, muhi.bela@neobee.net

A tavalyi verseny beszámolói itt:

http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1559621683
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1390341486

Kérdések az írásbelire:

1. A vállalat fogalma és felosztása
2. A vállalat eszközei
3. Kalkulációk
4. A munka, az anyagok és a késztermékek nyilvántartása
5. A vezetés történelmi fejlődése és alapítói
6. A vezetés szervezése
7. Vezetési módszerek
8. Döntések a vezetésben
9. Az üzleti terv fogalma
10. Az üzleti terv elemei

Regisztrációs lap

Beküldési határidő: 2009. április 20.
Ide kell küldeni a regisztrációs lapot és a válaszokat:
oslo@sabotronic.co.yu 
muhi.bela@neobee.net

Letölthető segédanyagok a felkészüléshez: itt
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor