Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

március 13.

Versenyfelhívás

VII. GENIUS konferencia

A középiskolás tehetséges diákok hagyományos GENIUS konferenciája és vajdasági szintű versenye 2009. május 9-én 10 órakor kerül megrendezésre az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban.

A diákok olyan szakmunkákkal, eszközökkel jelentkezhetnek, amelyekkel bemutatják kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit. A versenykiírás a korábbi évekhez hasonló. Bejelentkezés április 24-ig, a szakmunkák beérkezésének határideje május 4. Részletes információk Muhi Béla főszervezőtől kaphatók (tel. 064 266 00 51). Postacím: Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, GENIUS, 21 000 Novi Sad, Ćirpanova 54.

A bejelentkezési lap itt.

A diák vagy a kétfős csapat május 4-ig legalább 4-5 oldalas szakdolgozatot (de lehet terjedelmesebb is) küld be két példányban, A-4 formátumban, amely tartalmazza a legfontosabb adatokat (név, telefonszám, e-mail, iskola, a mentor neve stb.), és a feldolgozott téma leírását, a szemléltető ábrákat stb. Mellékelni kell ugyanezt egy CD-n is. A diákok a GENIUS konferencián szóban, lehetőleg számítógépes prezentáció kíséretében (vagy poszter segítségével) mutatják be a kutatott, tanulmányozott témát. Továbbá lehetőség szerint a szakmunkával kapcsolatos tárgyi eszközöket is bemutatják (kísérleti és demonstrációs eszközök, szerkezetek, kérdőívek stb.) A szervezők számítanak a kreatív, illetve tudományos jellegű érettségi dolgozatokra is.
A természettudományos és humán jellegű szakmunkák mellett műszaki jellegű témák, modellek és makettek is számításba jöhetnek (gépek, szerkezetek, illetve más eszközök működő, vagy demonstrációs jellegű mása, lehetőleg minél több eredeti ötlettel).
A fotográfia témakörben három kategória van meghirdetve: természetfotózás, dokumentációs jellegű fotók és fotografika (pl. számítógéppel manipulált fotók). Tanulónként és témakörönként legalább 3 fényképet kell beküldeni (levelezőlap méretben, és lehetőség szerint elektronikus formában is) rövid szöveges leírás kíséretében. A képek hátulján fel kell tüntetni a szerzőt, a kép címét stb. is.
A www.fokusz.info honlap Archívum rovatában néhány régebbi versenymunka, felkészülési tanácsok, az előző konferenciák beszámolói találhatók.
Ötleteket, szakmai segítséget a diákok iskolai tanáraiktól, a környezetükben élő szakemberektől, a GENIUS vezetőjétől is kérhetnek, illetve kutatók, szakemberek listája szerepel a következő kiadványokban: Magyar tudomány a Vajdaságban (VMTT, Újvidék, 1999), Kutatási lehetőségek középiskolásoknak - 2005 (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2005), illetve ezek későbbi kiadásai.
A diákok témakörök szerinti szekciókban számolnak be kutatásaik, vizsgálódásaik eredményeiről, teljesítményüket rangos szakbizottság értékeli. Mindegyik részvevő és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevelet, könyvjutalmat kapnak.
A legjobb helyezést elért diákok ezúttal is lehetőséget kapnak a rangos hazai és nemzetközi versenyeken, diáktáborokban való részvételre.

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom több vajdasági civil szervezet, iskola, valamint pedagógusok, szakemberek (mérnökök, orvosok, jogászok stb.) együttműködésével 2003 tavaszán indult. Vezetője Muhi Béla fizikatanár, ismeretterjesztő előadások, diákversenyek, tehetséggondozó diáktáborok, tanári továbbképzések szervezője, oktatási jellegű kiadványok szerzője és szerkesztője, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja. A GENIUS együttműködik a magyarországi Kutató Diákokért Alapítvánnyal (www.kutdiak.hu) és más hasonló hazai és külföldi szakmai szervezetekkel.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor