Tudta-e?
Az eszkimók által lakott hókunyhók sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak a modern hadseregek által használt barikádoknál. Sőt, majdnem teljesen láthatatlanok felülről nézve és infravörös kamerákkal sem vehetők észre a bent tartózkodók.

március 13.

FIZIKAVERSENY

Kísérletek és feladatok

A magyarkanizsai Antal Adél a legjobb fizikus. A Ribár Béla emlékverseny győztese részt vesz magyarországi Öveges József Országos Fizikaverseny döntőjén

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében Zentán, a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegységében április 25-én megrendezte a hagyományos Ribár Béla Vajdasági Általános Iskolai Fizikaversenyt. Gondolkodtató, számításos és teszt formájú, valamint kísérleti, kísérletelemző feladatokat oldottak meg a tanulók. A fizikatörténeti részben három francia tudós, Pascal, Ampére és Coulomb életútját és munkásságát, illetve a róluk elnevezett mértékegységeket kellett tudni. A háromfordulós verseny az iskolai válogatóversenyekkel kezdődött, és végül sor került a vajdasági szintű döntőre.

Ez a verseny évek óta nemzetközi jellegű, a tartományi szinten legjobb eredményt elért tanuló és mentora meghívást kap a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Országos Fizikaverseny döntőjére.

Dr. Ribár Béla (1930–2006) akadémikus az egyik legkiemelkedőbb délvidéki magyar természettudós, a kristályfizika nemzetközi hírű kutatója, tekintélyes közéleti személyiség volt, aki nagyon sokat tett a vajdasági fiatalok érvényesülése érdekében. A róla elnevezett fizikaverseny célja a tudomány megszerettetése, az ismeretek átadása és alkalmazása, valamint a tehetségnevelés.

Ezúttal a diákverseny szakbizottságának tagjai a következők voltak: Édes Katalin, Csizofszki László (helyi szervező) és Muhi Béla (főszervező). Négy témakörben kellett bizonyítaniuk a tanulóknak. A pontszámok összegezése után a következő sorrend alakult ki:

Első díjas lett Antal Adél, a magyarkanizsai J. J. Zmaj Általános Iskola tanulója. Felkészítő tanára Szabó Tünde. Ők képviselhetik tehát a vajdasági diákokat és tanáraikat május 23-án Győrben, az Öveges fizikaversenyen.
Második díjasok: Kaszás Dávid – Zenta, Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos munkaegysége, mentora Csizofszki László; Rózsa Ervin – Muzslya, Szervó Mihály Általános Iskola, mentora Puskás János és Tornai Ágnes – Magyarkanizsa, J. J. Zmaj Általános Iskola, mentora Szabó Tünde.
Harmadik díjban részesültek a következő tanulók: Kőrösi Krisztina, Lukács Krisztina, Bene Boglárka, Vass Sándor, Radulov Tamás, Börcsök Beatrix, Gubik Linda és Mucsi Melinda.

A diákok és mentoraik oklevelet kaptak, ajándékkönyvekről és füzetekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. Számítógépes tartozékok közül is lehetett választani. A versenyt a magyarországi Oktatási Minisztérium támogatásának köszönhetően sikerült megvalósítani.


Csoportkép a legeredményesebb diákokkal és a zsűritagokkal


Antal Adél lett a győztes


Lássuk a teszteket!

Tanulói kísérletek
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor