Tudta-e?
A madarak repülésének elősegítésére a végtagokat alkotó csöves csontok levegővel teltek, így könnyebbek.

139. szám - 2016. április

A múlt alapos ismerete nélkül a jelenben is csak botladozunk „Nem azé, aki akarja…“

Albert Gábor József Attila-díjas író közelmúltban megjelent trilógiájának - „Profik és amatőrök”, „Túlélési technikák”, „Jóslás és mementó” - mindhárom kötete esszék, novellák, tanulmányok gyűjteménye, izgalmas rejtélyek feltárása, bemutatása.
Dr. KOVÁTS-NÉMETH Mária ismertetője

6

Albert Gábor: Profik és amatőrök. Esszék és eszmék. PONT Kiadó, Budapest, 2013

Albert Gábor József Attila- díjas író közelmúltban megjelent trilógiájának - „Profik és amatőrök”, „Túlélési technikák”, „Jóslás és mementó” - mindhárom kötete esszék, novellák, tanulmányok gyűjteménye, izgalmas rejtélyek feltárása, bemutatása.

Vajon kit takar ez a név, hogy „pölöskei inspektor”? Kecskeméthy Aurélt, aki osztrák cenzor és kitartó Bach-huszár. Az idő a XIX. század. A rejtély, hogy Kecskeméthy a  Bach-rendszerben magas bizalmi állásokat töltött be, ugyanakkor a  „Hivatal” elkobozta leveleit, s tudniillik hogy „a Döblingben élő Széchényi kedvelt embere“. Mindemellett az 1848/49-es új idők embere: a rugalmas és modern nemzedék képviselője.

Illik-e rá, hogy hűséges, hisz minden rendszert végigszolgált? Ehhez sajátos nézetet is kialakított: ideákhoz való ragaszkodás helyett a prakticizmus, elvek helyett a kiábrándultság jellemezte. Lojális volt az adott hatalomhoz, s szíve szerint mindig magyar maradt, de a 12 gyermekes családból származó, katolikusnak keresztelt Kecskeméthy Aurél „drasztikus bohózatnak” nevezte a 48-49-es szabadságharc forradalmi korszakát. „Ez Bachnak is tetsző muzsika volt”, hát még amikor Kecskeméthy azt is kifejti, hogy „az elmaradott provincializmus tiltakozhat az osztrák birodalomba való beolvadás ellen.”

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor