Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

226-227. szám - 2023. július-augusztus

A kutyák szívférgessége

Hogyan fertőződhet meg házikedvencünk és szükséges-e számára a megelőzés?
Dr. Nemes Patrícia

3

A szívférgesség komoly, akár életveszélyes kockázatot is jelenthet kutyája számára. Fertőzött szúnyogok által terjesztett betegség, általánosan elterjedt a Föld trópusi és szubtrópusi országaiban. A klimatikus változásoknak köszönhetően, illetve a kedvencek külföldre utaztatásával ma már a világ számos részén nagy számban fellelhető, hazánban is.

Kizárólag fertőzött szúnyog csípése által kerülhet a szervezetbe, a beoltott lárvák a szövetek között vándorolva, többszöri vedlés során eljutnak a tüdő ereibe, a szívbe, ahol a kifejlett féreg élősködni fog. A szívféreg (Dirofilaria immitis) a fonálféreg tözsébe tartozó 12-30 cm hosszú, fehér színű féreg.


Egy kutya szive a betegség előrehaladott állapotában

A szívférgesség tünetei: köhögés, levertség, étvágycsökkenés, szívelégtelenség. Mivel a betegség a szivet és a tüdőt támadja meg, a mindennapi tevékenységek, például a séta vagy a játék, megterhelővé vállhatnak kutyája számára. A szívférgesség további jelei lehetnek az összeesés/ájulás, zihálás, felületes és gyors légzés. A betegség általában krónikus lefolyású, heveny szívelégtelenség csak nagyszámú féreggel való fertőződés esetén alakulhat ki. Előfordulhat még tüdőinfarktus, valamint idegrendszeri tünetek is, a legvégső esetben pedig az elhullás.

A szívférgesség egy súlyos, progresszív lefolyású betegség a kutyáknál, tehát minél hamarabb kezelik, annál nagyobb az esélye a túlélésre, valamint a hosszútávú szövődmények elkerülésére.

A betegség diagnosztizálásához vérvétel szükséges, valamint megfelelő tesztek elvégzése.

Mivel a szívférgesség rendkívül veszélyes, felismerése nehéz, kezelése pedig bonyolult és költséges, a megelőzés a legcélravezetőbb. Különböző szúnyogűző nyakörvek és nyakra csepegtetős oldatok segítségével kutyáját elkerülhetik a szárnyas vérszívók, de emellett érdemes más módszereket is bevetni. A legnagyobb biztonságot a tabletták nyújtják, de használatuk előtt mindenképp szükséges konzultálni kedvencünk állatorvosával.


A megfertőződés útja

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor