Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

141. szám - 2016. június 1.

A természet-gazdálkodási ismeretek átadásának rendszere Magyarországon

A természeti képzéssel, oktatással, neveléssel foglalkozó kutatók a világ minden táján először a tevékenységgel kapcsolatos hagyományokat, kapcsolatokat, (társadalmi, személyes, intézményi stb.), a termeléssel kialakult viszonyokat értékelik…
Dr. MERKEI Attila, agrármérnök

3

Az agrárgazdaság, más kifejezéssel a természetgazdaság jelentőségét csekélynek látják az elemzők, hiszen a nemzetgazdasági tevékenységekből mindössze csak 3-5 százalékos a szerepe Magyarországon a GDP-ben, a legfejlettebb országokban még ennél is kevesebb. A természeti, környezeti értékek társadalomra történő hatásával a klasszikus közgazdaság nem is tud számolni. Én más megközelítésben, talán, a mai divatos szóhasználatban „érték-központú” megközelítésben nézem jelentőségét. Így nézve pedig, bizony vannak a közgazdasági terminológia szerint, egyszerűen nem kifejezhető értékek.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor