Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

119. szám - 2014. augusztus 01.

Növények

Kaukázusi medvetalp

Közép-Európában terjedőben van egy gyomnövény, mely az ember számára igen veszélyes lehet…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató

52

Az ember környezetében régóta léteznek mérgező növények, melyeket az idők folyamán sikerült megismerni. Ezekből olyan vegyszereket vonnak ki, melyek gyakran felhasználhatók a gyakorlatban. Különböző gyógyszerek is készülhetnek belőlük.

Az utóbbi időben megjelent egy új mérgező növény a környezetünkben – a kaukázusi medvetalp, illetve tudományos elnevezéssel: Heracleum mantegazzianum.

Ez egy Nyugat-Kaukázusból származó növényfaj. Európába dísznövényként telepítették be, de a kertekből elszabadult és az 1950-es évek elején intenzíven kezdett terjeszkedni. Egy invazív növény, ellenség az adott területen lévő többi növényfajra, mivel nagyméretű, 1-2 m széles leveleivel árnyékolja a talajfelszínt. Csak az árnyéktűrő fajok maradnak meg, míg a fényigényes fajok eltűnnek a termőhelyről. 

A kaukázusi medvetalp általában 2-5 méter magas, de a 7 métert is elérheti, ezért gyakran megesik, hogy „óriás” jelzővel illetik az emberek. Több idegen nyelvben is megtalálható az ilyen elnevezés (pl. az angolban Giant Hogweed, vagy a németben Riesen-Bärenklau). A szár átmérője körülbelül 3-10 cm, és a levelei páratlanul szárnyalnak. A levéllemezen mély bemetszések vannak. A termése 1 cm hosszú és ovális alakú. Virágzása késő tavasszal kezdődik, és a nyár végéig tart. A virága fehér, csomókban helyezkedik el a gyakran 80 cm átmérőjű ernyős virágzaton.

A kaukázusi medvetalp veszélyes anyagokat, úgynevezett furokumarinokat tartalmaz. Ezek egyrészt rákkeltők, másrészt a bőrt gyorsan fényérzékennyé teszik. Elegendő csak megérinteni a növényen elhelyezkedő finom szőröket, és megtörténik a mérgezés. Amikor a bőrt napsugárzás éri, mely ultraibolya sugarakat tartalmaz, jellegzetes égési tünetek mutatkoznak. A bőr először kipirosodik, viszket, majd néhány nap múlva hólyagok jelennek meg. Ezek kifakadnak, és hegek képződnek, másodlagos fertőzés is kialakulhat. A szakemberek tanácsa az, hogy a növény megérintése után a bőrt figyelmesen és alaposan le kell mosni szappanos vízzel, és orvoshoz kell menni. Különösen veszélyes, ha a méreganyag a szembe kerül, mert vakságot okozhat. 

Rendkívül nehéz megsemmisíteni ezt a növényt, mert gyorsan kihajt, mélyreható gyökerei vannak, a magok évekig csíraképesek. Csak zárt ruhában és védőszemüveggel lehet megközelíteni. Például Németországban már nagyon sok gondot okoz, évente több ezer balesetről számolnak be. Magyarországon is megjelent, de egyelőre csak szórványosan. 

Szerbiában džinovska krasuljica, vagy gigantski svinjski korov néven említik. Az országban állítólag még nem bukkantak rá, de mivel Magyarország közel van, csak idő kérdése, hogy mikor ér ide. 2008-ban Németországban az év mérgező növényévé nyilvánították, ami azt jelenti, hogy valóban nagyon veszélyes növényről van szó. 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor