Tudta-e?
A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

128. szám - 2015. május

Rendezvény

Biológia éjszakája

Az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karán 2015. április 17-én ötödik alkalommal került sor A biológia éjszakája elnevezésű hagyományos rendezvényre…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató

15

Ezen a pénteki napon a Biológiai és Ökológiai Intézet 16 óra után zsúfolásig megtelt látogatókkal. Kezdetben tanítóik, tanáraik kíséretében főleg kisiskolások özönlötték el a bemutató termeket, később középiskolás diákok, egyetemisták voltak ott legnagyobb létszámban, de igen sok szülőt is látni lehetett, akik gyermekeiket hozták el. A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy bemutassák az intézetben folyó munkát, ezzel kedvet adjanak a fiataloknak a továbbtanuláshoz az élettudományok terén.

Az impozáns épület laboratóriumai, amfiteátrumai, műhelyei megnyíltak az érdeklődők előtt, betekintést lehetett szerezni az itt folyó oktatói és kutatói munkába. Az intézet munkatársai és az egyetemi hallgatók (több mint százan) kísérleteket mutattak be, tájékoztatást adtak a műszerekről és a tudományos berendezésekről, érdekes növényeket, állatokat mutattak be, ismertették a biológiával és a környezetvédelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A kisdiákok játékos formában ismerkedhettek meg az élővilággal, kreatív műhelymunkákat szerveztek meg a számukra. A középiskolások izgalmas ökológiai témájú vetélkedőn vehettek részt, szakeladásokat hallgathattak meg.

Mintegy 50 műhely várta az tapasztalódni és tanulni vágyókat, akik betekintést nyerhettek az élettudományok rejtelmeibe. Mikroorganizmusokat, algákat, mohákat, egysejtű élőlényeket lehetett látni a nagy felbontású mikroszkópok segítségével. Molekuláris biológiából is voltak gyakorlatok, pl. DNS izolálása különböző gyümölcsökből. A rovarok csodálatos sokfélesége is izgalmas téma volt. Hatalmas, svábbogárra meg százlábúra hasonlító rovarokat lehetett kézbe venni, különleges sáskákat megcsodálni. A látogatók közül sokan itt láttak először húsevő növényeket. A gyógynövényekkel kapcsolatban is sok mindent meg lehetett tudni. A bemutató egyik sztárja mindenképpen a sárga színű burmai piton volt, melyet kézbe lehetett venni. Állítólag ez a kígyó öt méteresre is meg tud nőni, amikor súlya egy felnőtt emberével vetekszik. A természet szépsége, az élőlények diverzitása, sokfélesége tükröződött vissza ezen a nyílt napon. Rengeteg információt, tájékoztatást lehetett kapni a szakemberképzésről, az egyetemisták életéről ezen a karon.

A Természettudományi-matematikai Kar Biológiai és Ökológiai Intézete ezúttal is sikeresen mutatkozott be, a felnőttek felfrissíthették biológiai ismereteiket, a fiatalok pedig kedvet kaphattak a biológiával kapcsolatos témák iránt. Éjfélig tartott a rendezvény és végig telt ház volt. Ezúttal is megmutatkozott, hogy az emberek érdeklődnek a tudomány iránt, igénylik a tudományos és ismeretterjesztő jellegű rendezvényeket.

A továbbiakban hangulatképeket mutatunk be a rendezvénnyel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor