Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

140. szám - 2016. május 1.

A komáromi Duna Menti Múzeum természettudományi gyűjteményének történeti áttekintése

A múzeum természettudományi gyűjteménye szlovákiai viszonylatban is a legnagyobbak közé sorolható. E gazdag gyűjteményből az elmúlt évtizedekben számtalan időszaki kiállítást rendeztünk nemcsak Komáromban, hanem más szlovákiai, magyarországi és csehországi múzeumokban is. A természettudományi osztály munkatársai már évek óta aktív társszervezői a biológiai olimpiászoknak és egyéb versenyeknek.
CSÜTÖRTÖKY József múzeumigazgató

5

A múzeum természettudományi gyüjteményének alapjait a Komárom vármegyei és Komárom Városi Történeti és Régészeti Egylet idején, 1886 – 1900 között rakták le. A gyűjtemény legrégebbi tárgyait az a 19 darab paleontológiai lelet alkotta, melyet az őskori és egyéb régészeti leletekkel együtt 1889-től 1897-ig a komáromi Református Kollégium nagytermében állítottak ki, később 1897-től 1900-ig a törvényszéki palotában helyezték el az egylet gyűjteményét.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor