Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

144. szám - 2016. szeptember 1.

A biodiverzitás veszélyeztetett globális központjai

Hotspot területek

Vannak „forró pontok”, kritikus területek, problémás helyek, amelyek kiemelten fontosak a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából…
MARINKOV Jelena, biológia szakos egyetemi hallgató

9

Természetvédelmi szempontból hotspot területnek egy olyan területet nevezünk, mely kivételesen gazdag biodiverzitással rendelkezik, és mely fokozottan veszélyeztetve van.

Égető problémák jelentkeznek a sokáig tartó, kivételesen káros emberi tevékenységek következtében. Az egykor gazdag élővilág a Föld számos területén visszafordíthatatlanul tönkre van téve, az ökológiai rendszerek már nem működnek tökéletesen, az egyensúlyok felborultak.

Mindazonáltal szerencsére vannak még olyan területek a világban, melyek továbbra is nagy gazdagságú élővilággal, sokféle élőlénnyel, páratlan genetikai állománnyal rendelkeznek. Ezeken a területeken a fajok igen nagy számban találhatók meg, és e területek megsemmisítése a fajok nagy százalékának a kipusztulását jelentené. Jelenleg a világban 34 ilyen globális terület van, melyeket szakkifejezéssel hotspot területeknek nevezünk. Ezek a Föld területének mindössze 2,3 százalékát ölelik fel, de épp ezeken a területeken a biodiverzitásnak, a fajok sokféleségének több mint 50 százaléka él.

A cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor