Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

167. szám - 2018. augusztus

A túrázás humánmeteorológiai szempontból

Hogyan jellemezhető egy ülő öregasszony, vagy egy túrázó fiatal, vagy éppenséggel egy edzést végző élsportoló aktuális termikus komfort-érzete?
Dr. ÁCS Ferenc, Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Meteorológiai Tanszék

5

A XVIII. Apáczai Nyári Akadémia keretében a Természettudományi szekcióban sor került egy tudományos jellegű vizsgálatra. Dr. Ács Ferenc, a budapesti ELTE Meteorológiai Tanszékének tanára elméleti és gyakorlati szempontból magyarázta meg a hallgatóságnak humánmeteorológia alapfogalmakat és ezzel kapcsolatban a mérések gyakorlatát.

Ez az egyhetes tanári továbbképzés a természettudományos műveltség fokozása céljából lett megszervezve 2018. július 9-13. terminusban újvidéken az Apáczai Diákotthonban (Ćirpanov utca 54 szám). Főszervező és programvezető Muhi Béla volt. Az akkreditált szakmai és módszertani továbbképzést a természettudományokat oktató szaktanárok, tanítók és más érintett pedagógusok részére szervezte meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Hivatalos minisztériumi továbbképzési katalógusszám: 844, K1, P1

A szerző három terminusban foglalkozott a jelzett témával:

Szerda, 2018.07.11.
8.00 – Dr. Ács Ferenc, egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Meteorológiai Tanszék, Budapest: Az emberi test kültéri környezeti hőterhelése (előadás)

Csütörtök, 2018.07.12.
8.00  Dr. Ács Ferenc: Gyakorlati példák és feladatok kiválasztott időjárási helyzetekre (műszeres megfigyelések és mérések)

Péntek, 2018.07.13.
8.00 – Dr. Ács Ferenc: Mennyire egyedi érzékelésű az egyedi időjárás? (előadás).

A mérési gyakorlat során 10 önkéntes pedagógus testsúlyát, magasságát, mellbőségét és 50 méteren a futási sebességét mértük…

A témával kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudnivalók itt olvashatók: 1. cikk és 2. cikk

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor